Вести

ПРОСЛАВЉЕНИ ОПЕРСКИ РЕДИТЕЉ ЂАНКАРЛО ДЕЛ МОНАКО У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ

20 јун 2016

Италијански оперски редитељ Ђанкарло дел Монако, уметник светске репутације и каријере, боравио је у Београду ради договора о могућностима сарадње са Опером Народног позоришта.
Том приликом, маестро се сусрео са в.д. управника Народног позоришта Дејаном Савићем, са којим је, као диригентом, иначе, већ сарађивао раније.
Господин дел Монако је искористио прилику да током свога кратког боравка у Београду погледа продукцију Вердијевог "Отела" у режији Паола Бајока, у извођењу Јасмине Трумбеташ - Петровић, Николе Китановског, Карлоса Алмагуера к.г. и осталих солиста, Хора и Оркестра Опере, поводом чега је изразио задовољство високим уметничким нивоом продукције, могућностима и дометима националне Опере.
Маестро дел Монако, син једног од најбољих тенора у историји оперске уметности, Марија дел Монака, нагласио је снажне везе које су постојале између његовог оца и наше националне опере, стваране током бројних наступа овог водећег оперског уметника свога доба у Београду.
Имајући то у виду, један од наслова предложених за почетак сарадње управо је Белинијева "Норма", опера коју је старији дел Монако са огромним успехом изводио више пута пред нашом публиком.
На овај начин, Опера Народног позоришта би на свом богатом репертоару добила још једно дело које спада међу најпопуларније у такозваном "гвозденом репертоару", овога пута у сјајној продукцији великог редитеља.