Вести

ПРВА БАЛЕРИНА СВЕТА СВЕТЛАНА ЗАХАРОВА ПОСЕТИЛА 3. ДЕЦЕМБРА НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ

4 децембар 2011

Највећа балерина данашњице, првакиња Бољшој театра и једина примабалерина – асолута у свету, Светлана Захарова, посетила је у суботу 3. децембра Народно позориште у Београду.

Том приликом, управник Божидар Ђуровић уручио је Печат Народног позоришта славној руској уметници која је у току вечери наступила на гала догађају у Великој дворани Центра Сава, а са њом на сцени, појавили су се и многобројни светски познати балетски играчи из Бољшој театра, Маринског театра, миланске Скале, Балета из Хамбурга, те из Народног позоришта.
Ђуровић је Захаровој честитао на изванредном наступу и захвалио јој на иницијативи, изреченој дан раније на конференцији за новинаре, да жели да сарађује са Народним позориштем.
- Уз Печат Народног позоришта, стоји и натпис: “Ово позориште је Ваш дом”. Желим да ову Кућу од сада заиста доживљавате као свој дом. Искрено се надам да ћете ускоро заиграти у нашем позоришту, можда, у “Бајадери” Габријеле Комлеве или у некој од представа са актуелног репертоара – рекао је Ђуровић.
Захарова се захвалила на признању истакавши да је веома почаствована и узбуђена. Она је обећала да постоје велике шансе да током 2012. године наступи у неком балету из продукције Народног позоришта. Славна уметница је похвалила чланице балетског ансамбла Националног театра које су са њом наступиле у Центру “Сава” оценивши да су “украсиле тај догађај”.     
Захарова је рођена у Луцку, у Украјини, 10. јуна 1979. године.
Плесом почиње да се бави у шестој години, када ју је мајка уписала у локални студио, где се играо фолклор.
У десетој години примљена је у Кијевски  кореографски институт где започиње да учи класични балет. Иако је током прве године имала прекид, јер је због службовања свог оца који је војно лице породица одлазила из Кијева, полаже прву годину и наставља школовање.
На балетском такмичењу у Санкт Петербургу осваја друго место и добија понуду да настави школовање у Вагановој академији, која је и била организатор смотре. Понуду прихвата, и већ као ученица добија солистичку улогу у Маринском театру.
Каријеру започиње још као ученица, солстичком деоницом Краљице Дријада у балету “Дон Кихот”.
У наредном периоду осваја готово комплетан први фах улога класичног балета. Матична кућа је уврштава у поделе и на гостовањима, у многим крајевима света.
У мају 2003. године, на позив Владимира Васиљева, прелази у Бољшој театар. Публици се у својој новој компанији прво представила улогом Жизеле.
У сезони 2008/2009. Миланска скала, где наступа као стална гошћа, доделила јој је звање примабалерине асолуте. Тренутно је једина активна балерина која носи ово звање, највише у балету.
М.Б.