Вести

ПРВАЦИ БОЉШОЈ ТЕАТРА ИЗ МОСКВЕ МАРИЈА АЛАШ И АЛЕКСАНДАР ВОЛЧКОВ 9.12. ГОСТУЈУ У "ЛАБУДОВОМ ЈЕЗЕРУ" У САВА ЦЕНТРУ

20 новембар 2014

Звезде руског балета, прваци Бољшој театра из Москве Марија Алаш и Александар Волчков гостоваће 9. децембра у "Лабудовом језеру" које ће бити изведено у Великој дворани (20,00) Сава центра.
У овом антологијском остварењу, Марија Алаш ће се београдској публици представити у улогама Одете и Одилије, а Волчков ће бити принц Зигфрид.  У представи ће учествовати целокупни ансамбл Балета и Оркестар Народног позоришта под диригентском управом Ане Зоране Брајовић.
Балет "Лабудово језеро", на музику Петра Иљича Чајковског, према либрету Владимира Бегичева и Василија Гелцера, у кореографији и режији Димитрија Парлића премијерно је изведен 14. маја 1970, а обновљен 23. априла 1998. године.
Поводом овог величанственог културног догађаја, у Арт кафеу, у Сава центру, 8. децембра је одржана конференција за новинаре на којој су, осим балетског пара, учествовали в.д. директора Балета и Опере Народног позоришта у Београду Константин Костјуков и Ана Зорана Брајовић.
Костјуков је казао да Марија Алаш и Александар Волчков имају веома богату каријеру и да су носиоци целокупног репертоара Бољшој театра.
Он је подсетио да је Волчков, за разлику од своје партнерке Алаш која ће по први пут наступити у Београду, већ неколико пута гостовао у српској престоници.
Марија је казала да јој је веома драго што јој се указала прилика да наступи са ансамблом Народног позоришта и истакла да са великим нестрпљењем ишчекује свој деби пред београдском публиком.
Она је истакла да није имала никаквих проблема да се „уклопи у ову поставку и кореографију“, објаснивши да је то због тога што се „Лабудово језеро“ скоро свуда у свету „изводи веома слично“.
„Постоје неке мале промене, али нам то није правило никакве проблеме. Веома брзо смо се уклопили, зато што су основне деонице, углавном, исте. Са Александром сам често путовала по свету и захваљујући томе, били смо у прилици да погледамо разне верзије „Лабудовог језера“, додала је Марија Алаш.
Волчков је рекао да воли да гостује у Сава центру, у којем је последњи пут наступио пре две година у оквиру Гала концерта који је приредила највећа балерина данашњице, првакиња Бољшој театра и једина примабалерина – асолута у свету Светлана Захарова.  
Он је рекао да су овакве размене уметника веома добре, како за саме солисте, тако и за публику која има прилику да упозна играче и из других земаља, нарочито из Русије чији балет има веома дугу и богату историју.
Волчков је истакао да је веома срећан што је поново у Београду и Србији у којој, како је нагласио, живи „нама братски народ“.
Брајовић je казала да има велику част што ће учествовати у представи и додала да се радује што је и Народно позориште саставни део једног оваквог спектакла као што ће бити извођење „Лабудовог језера“ у Великој дворани Сава центра.
„На нашој сцени веома често радимо беле балете, а нарочито овај, који публика јако воли и који увек играмо пред препуном салом.  Прилика да се ради са оваквим уметницима, са Маријом и Александром, је изузетна и надам се да ћемо ускоро поново сарађивати. Стварно је задовољство гледати их како играју.  Такође, велико је задовољство радити „Лабудово језеро“ овде, зато што је сцена много већа од оне у Народном позоришту. С обзиром на то да је овде и „оркестарска рупа“ много већа, појачали смо и састав нашег оркестра“, рекла је Ана Зорана Брајовић.
Улазнице могу да се набаве на благајнама Народног позоришта у Београду и Сава центра.
М.Б.

Промотивни видео снимак можете погледати ОВДЕ

МАРИЈА АЛАШ
Примабалерина Бољшој тетара

Рођена у Москви.
Завршила је Кореографску академију у Москви 1994. године у класи Софије Головкине и одмах постала чланица Балета Бољшој театра.
Од 2002. године носи титулу Заслужне уметнице Руске федерације.
Главне улоге у балетима:
Бајадера, Жизела, Рајмонда, Лабудово језеро, Concerto Barocco, Simfonija C, Lea (Ратмански), Сан летње ноћи (Нојмајер), Златно доба (Григорович), Серенада (Баланшин), Есмералда (Бурлака, Медведев), Лес Пресагес (Мјасин), Рајмонда (Григорович), Дон Кихот (Фадејчев), Шопенијана.
Учествовала у бројним турнејама са Бољшој театром и самостално.


АЛЕКСАНДАР ВОЛЧКОВ
Првак Балета Бољшој театра

Рођен у Москви.
Завршио је Кореографску академију у Москви 1997. године у класи Леонида Жданова и одмах постао члан балета Бољшој театра.
Његов стални педагог је Владимир Никонов.
Освојио је друго место на Интернационалном такмичењу младих играча у Казању 2001. године.
Главне улоге у балетима:
Успавана лепотица (Григорович), Simfonija C, Passacaille (Пети), Легенда о љубави (Григорович), Жизела (Григорович), Жизела (Васиљев), Рајмонда (Григорович), Ромео и Јулија, Крцко Орашчић (Григорович), Спартак(Григорович), Леа ( Ратмански) Сан летње ноћи (Нојмајер), Лес Пресагес (Мјасин), Лабудово језеро (Григорович), Корсар (Ратмански), Дон Кихот (Фадејчев), Бајадера (Григорович), Пламен Париза (Ратмански), Пакита (Барлука), Руске сезоне (Ратмански), Есмералда (Бурлака, Медведев).
Наступао на бројним значајним и јубиларним концертима у Русији и иностранству, самостално и са компанијом.