Вести

ПРВАК ДРАМЕ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БЕОГРАДУ СЛОБОДАН БЕШТИЋ ДОБИТНИК НАГРАДЕ "РАША ПЛАОВИЋ" ЗА СЕЗОНУ 2014/2015

19 новембар 2015

Награда "Раша Плаовић", коју Народно позориште у Београду додељује за најбоље глумачко остварење на свим београдским позоришним сценама у сезони 2014/ 2015, припала је Слободану Бештићу за улогу Томаса Бернхарда у представи „Моје награде“ Т. Бернхарда у режији Маје Пелевић.
Једногласну одлуку донео је жири којим је председавао Рашко Т. Јовановић, а чланови су били Молина Удовички Фотез, Славенко Салетовић, Славко Милановић и Бобан Јевтић.
У конкуренцији за ово престижно признање, осим првака Драме Народног позоришта у Београду Бештића, били су и Драган Мићановић, Радован Вујовић, Сергеј Трифуновић, Бранко Видаковић и  Јово Максић.
Награда ће бити уручена у недељу, 22. новембра, на свечаности која ће се одржати на Великој сцени поводом 147. рођендана Народног позоришта у Београду.
Представа „Моје награде“ премијерно је изведена 4. априла ове године на Сцени “Раша Плаовић”.
У тој интимној исповести пуној (ауто)ироније и пародије, Бернхард се на духовит, а истовремено горак начин обрачунава са корумпираним аустријским друштвом и његовим културним назорима и обичајима.
Он се истовремено сатирично осврће на све институције које он сматра извором те изопачености: цркву, болницу, Академију наука, Министарство културе, партије, уметничке сенате, жирије, удружења.
Парадоксално је прихватао награде које су му додељивали током живота за романе у којима се са слашћу и презиром ругао својој домовини.
Он врло живописно и у првом лицу, описује ситуације у којима су му додељене разне државне награде и признања, приликом чега се истовремено гнушао оних који му награду додељују и себе који награду прима, углавном из материјалних разлога.
М.Б.