Вести

ПРВАК НАЦИОНАЛНЕ ОПЕРЕ УКРАЈИНЕ „Т. ШЕВЧЕНКО” ДЕНИС НЕДАК ГОСТОВАО У БАЛЕТУ „УСПАВАНА ЛЕПОТИЦА”

16 јун 2015

Првак Националне опере Украјине „Т. Шевченко” Денис Недак гостовао је 16. јуна у представи „Успавана лепотица“ која је изведена на Великој сцени.
Те вечери, ова интернационална балетска звезда, после серије наступа у Њујорку и Сан Франциску, као и кратком боравку у свом матичном театру у Кијеву, поново је, после пет месеци, наступио пред београдском публиком – овога пута као Принц Дезире.
Партнерка Дениса Недака, који је последњи пут гостовао у Народном позоришту 19. јануара ове године у балету “Бајадера”, била је солисткиња Теодора Спасић која је наступила у улози Принцезе Ауроре.
У овом класичном балетском спектаклу у кореографији и режији Владимира Логунова, први пут у улогама Виле Карабос, Краљице и Краља наступили су Бранкица Мандић, Ивана Веселиновић и Горан Станић.
У представи је учествовао целокупни балетски ансамбл.
Оркестром Народног позоришта дириговао је Ђорђе Павловић.
Костиме је урадила Божана Јовановић, а декор Борис Максимовић.
Либрето, према бајкама Шарла Пероа, написали су Иван Всеволошки и Мариус Петипа.
Представа је премијерно изведена 23. маја 1996. године.
М.Б.

Денис Недак
Носилац је престижног националног признања – Заслужни уметник Украјине (2011). Школовао се на Балетској академији у Кијеву где је и отпочео професионални рад у театру.
Првак Националне опере у Кијеву постаје 2008. године.
Одиграо је бројне главне улоге у следећим балетима: Крцко Орашчић, Лабудово језеро, Успавана лепотица, Бајадера, Дон Кихот, Жизела, Корсар, Спартак, Рајмонда и друге. Носилац је бројних признања и награда на међународним такмичењима.
Одликује се префињеном класичном техником, посебно у лирско-романтичарском стилу.
Стални је гост бројних балетских фестивала у Русији и Европи.
Наступао је у Јапану, Грчкој, Немачкој, Швајцарској, Италији, Шпанији, Португалији, САД, Француској...