Вести

ПРВО ИЗВОЂЕЊЕ "АИДЕ" У НОВОЈ СЕЗОНИ СА ЈАДРАНКОМ ЈОВАНОВИЋ У УЛОЗИ АМНЕРИС, 30.11.

26 новембар 2013

Прво извођење Вердијеве "Аиде" у новој сезони биће одржано у суботу 30. новембра на Великој сцени (19,00), а те вечери, први пут у овој продукцији, у улози Амнерис, наступиће примадона Јадранка Јовановић.

На тај начин, после паузе од пет година, првакиња Опере Народног позоришта у Београду поново ће се појавити у тој роли , а осим ње, у подели ће бити и Сања Керкез (Аида), Јанко Синадиновић (Радамес), Александар Стаматовић (Амонасро), Иван Томашев (Рамфис), Стефан Павловић (Краљ), Татјана Митић (Свештеница) и Ненад Чича (Гласник).
За диригентским пултом биће маестро Ђорђе Павловић.
Једна од најпознатијих светских опера, "Аида", премијерно је изведена 10. априла ове године на Великој сцени у режији госта из Бугарске Огњана Драганова, под управом немачког диригента Питера Леонарда. (кликни ОВДЕ)
Сценографију су креирали Дејан Миладиновић и Мираш Вуксановић, костиме Миланке Берберовић обновила је Катарина Грчић, кореографију је урадио Константин Костјуков, избор видео материјала припремио је Дејан Миладиновић, а за видео продукцију био је задужен Петар Антоновић.
Одлуком Управног одбора Народног позоришта, "Аида" је на недавној свечаности, одржаној 22. новембра поводом 145 година Куће, проглашена за најбољу представу у прошлој сезони.
Јовановић је у улози Амнерис, кћерке египатског краља, последњи пут наступила 2008. године на реномираном оперском фестивалу „Опернаир“, у Гарс ам Кампу, у близини Беча. Специфичност ове манифестације, чија се сцена налази на остацима средњевековног дворца, је у томе што се све представе изводе без озвучења.
Фестивалску продукцију "Аиде" режирао је Карел Дргач, а диригент је био Дејан Савић.
М.Б.

Биографију Јадранке Јовановић можете погледати ОВДЕ