Вести

РАДМИЛИ БАКОЧЕВИЋ УРУЧЕНА НАГРАДА ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО

5 мај 2011

Награда Удружења музичких уметника Србије (УМУС) за животно дело уручена је у четвртак 5. маја овогодишњој добитници – сопрану Радмили Бакочевић.

Награда, која је госпођи Бакочевић уручена на свечаности у просторијама УМУС-а на Теразијама, додељује се по 41. пут, а састоји се од дипломе и новчаног износа који финансира Министарство културе Србије.
Жири је радио у саставу: Снежана Николајевић, Александар Павловић, Биљана Горуновић, Анета Илић и Анте Гргин, а одлука је донета једногласно.
Радмила Бакочевић дипломирала је на Музичкој академији у класи професора Николе Цвијића 1956. године улогом Мими у “Боемима”.
Током дуге и веома богате каријере, (43 сезоне певала је у Народном позоришту), својим раскошним гласом оплеменила је готово све што је било написано за лирско-драмски фах: од Вердија, преко Пучинија, до Белинијеве “Норме”, коју је певала више пута и од саме Марије Калас.
Равноправно са оперском каријером неговала је и концертно певање. Са изразитим смислом за извођење ораторијумских дела, немачког, француског и руског лида и песама југословенских композитора, наступала је на концертним подијумима у Бечу, Берлину, Дрездену, Паризу, Риму, Москви, Лењинграду, Београду, Загребу, Љубљани...
За разна уметничка остварења добила је више признања, као што су Октобарска награда града Београда (1960), Седмојулска награда (1970), награда АВНОЈ-а (1979), награда УМУС-а (1987), Вукова награда (1991), награда “Тарго д’оро” за креацију Норме која је у сезони 1976/77. године проглашена најбољим оперским остварењем у Италији...
М.Б.