Вести

РЕГИОНАЛНО ПОЗОРИШТЕ ИЗ НОВОГ ПАЗАРА ГОСТОВАЛО НА СЦЕНИ “РАША ПЛАОВИЋ”

30 март 2012

Регионално позориште из Новог Пазара гостовало је у петак 30. марта на Сцени “Раша Плаовић” са драмом “Хасанагиница”, по тексту Љубомира Симовића, у режији Андријане Виденовић.

Талентовани глумци успели су београдској публици да пренесу и лепоту и трагичност овог дела које неумољиво саопштава да је све пролазно и нестално осим људске сујете и охолости, и да је патња вечна.
- Почетна тачка овог позоришног комада је народна песма Хасанагиница. Ово је 23. извођење овог комада од како је настао, а до сада је игран у Београду, Крушевцу, Подгорици, Сомбору, Зајечару, Суботици, Новом Саду, Вршцу и многим другим градовима - каже Виденовићева која је насловну улогу поверила глумици Регионалног позоришта Анђели Марић. Осим ње, у представи игра још 11 глумаца, од којих неки још увек студирају на Интернационалном универзитету у Новом Пазару.
Представа је премијерно изведена 30. маја 2011. године.
Симовићева верзија „Хасанагинице“, славне баладе записане 1774. године, о тужној судбини жене турског аге, праизведена је у Народном позоришту 27. маја 1974. године у режији Желимира Орешковића, а други пут, овај комад, који је и даље на редовном репертоару, поставио је 30. децембра 2001. године Јагош Марковић.
М.Б.