Вести

„РОДОЉУПЦИ“ НАЈБОЉА ПРЕДСТАВА НА 45. "ДАНИМА КОМЕДИЈЕ" У ЈАГОДИНИ

27 март 2016

Награда „Мија Алексић“ за најбољу представу на 45. Позоришном фестивалу најбољих комедиографских остварења Србије "Дани комедије" у Јагодини припала је представи “Родољупци”, по тексту Јована Стерије Поповића, у режији и сценографији Андраша Урбана и продукцији Народног позоришта у Београду.
Одлуку је донео стручни жири којим је председавао позоришни критичар Рашко Јовановић, а чланови су били глумица Бранка Пујић и књижевник из Јагодине Живорад Ђорђевић.
Такође, представа је добила и Специјалну награду за колективну игру.
Селекцију од седам наслова, који су изведени од 20. до 27. марта, урадила је редитељка и професорка позоришне режије на Факултету драмских уметности у Београду Ивана Вујић.
- Пре више од 150 година Јован Стерија Поповић гради ову своју трагикомедију са жељом да исцели али и да образује српски народ. Ево нас данас, 210 година од рођења овог истинског родољуба, великог писца и српског просветитеља. његов комад ,,Родољупци“ чини нам се као да је писан сада. Ово весело позорје открива нам нашу тегобну непроменљивост и егоизам. Представа оштрог редитељског поступка Андраша Урбана, скупне игре ансамбла Народног позоришта, велике енергије, савременог приступа и разарајуће и исцељујуће истине – написала је селекторка у свом образложењу.
У подели су Слободан Бештић (Жутилов), Анастасиа Мандић (Нанчика), Сузана Лукић (Милчика), Павле Јеринић (Шандор Лепршић), Нела Михаиловић (Госпођа Зеленићка), Хаџи Ненад Маричић (Шербулић), Никола Вујовић (Смрдић), Предраг Ејдус (Гавриловић), Бранко Јеринић (Нађ Пал), Бојан Кривокапић (Еден)...
Драматурзи су Славко Милановић и Сузана Вуковић, која је и сарадник редитеља, комппозитор је Ирена Поповић Драговић, а костимограф Марина Сремац.
У конкуренцији за награде на „Данима комедије“ учествовале су и представе „Одумирање међеда“ (Народно позориште Ужице), „Јелисаветини љубавни јади због молера" (Књажевско српски театар Крагујевац), „Прс,о" (Народно позориште „Тоша Јовановић" Зрењанин), „Кидај из моје кухиње" (Шабачко позориште), „Разбијени крчаг" (Југословенско драмско позориште) и „Клаустрофобична комедија" (Звездара театар).
М.Б.