Вести

"РОДОЉУПЦИМА" ЧЕТИРИ НАГРАДЕ НА 61. СТЕРИЈИНОМ ПОЗОРЈУ У НОВОМ САДУ

2 јун 2016

Представа “Родољупци”, по тексту Јована Стерије Поповића, у режији и сценографији Андраша Урбана, освојила је три Стеријине и Награду Округлог стола критике на 61. Стеријином позорју у Новом Саду.
Једногласном одлуком жирија којим је председавао књижевник и директор БИТЕФ-а  Милош Латиновић, а чланови су били театролошкиња и позоришна критичарка Ана Тасић, глумац Саша Торлаковић, професор сценске архитектуре и дизајна на Факултету техничких наука у Новом Саду Радивоје Динуловић и уметнички директор Позоришта на Теразијама Жељко Јовановић, Урбану су  припале две Стеријине награде – за режију и сценографско остварење, а  Ирени Поповић Драговић - Стеријина награда за оригиналну сценску музику.
Већином гласова жирија Удружења позоришних критичара и театролога Србије у саставу: Даринка Николић (председница), Дејан Пенчић Пољански и Миливоје Млађеновић, „Родољупцима“ је додељена и Награда Округлог стола критике 61. Стеријиног позорја за најбољу представу.
На том најзначајнијијем позоришном фестивалу у нашој земљи и региону, одржаном од 26. маја до 2. јуна под слоганом „Где су границе“, одиграно је седам представа у такмичарској Селекцији националне драме и позоришта и две у међународном програму.
“Родољупци” су премијерно изведени 30. октобра прошле године на Великој сцени Народног позоришта у Београду.
У подели су Слободан Бештић (Жутилов), Анастасиа Мандић (Нанчика), Сузана Лукић (Милчика), Павле Јеринић (Шандор Лепршић), Нела Михаиловић (Госпођа Зеленићка), Хаџи Ненад Маричић (Шербулић), Никола Вујовић (Смрдић), Предраг Ејдус (Гавриловић), Бранко Јеринић (Нађ Пал), Бојан Кривокапић (Еден)...
Драматурзи су Славко Милановић и Сузана Вуковић, која је и сарадник редитеља, комппозитор је Ирена Поповић Драговић, а костимограф Марина Сремац.
М.Б.