“РОДОЉУПЦИМА” ПРИПАЛА “ЗЛАТНА МАСКА“ ЛИСТА „ОСЛОБОЂЕЊЕ“ ЗА НАЈБОЉУ ПРЕДСТАВУ У ЦЕЛИНИ НА 56. ФЕСТИВАЛУ „МЕСС“

10 октобар 2016

Представа “Родољупци”, по тексту Јована Стерије Поповића, у режији и сценографији Андраша Урбана, освојила је Награду „Златна маска“ дневног листа „Ослобођење“ за најбољу представу у целини на 56. Интернационалном театарском фестивалу „МЕСС“ у Сарајеву.
Комад је одигран 7. октобра на сцени Народног позоришта у Сарајеву, у оквиру Главног програма.
На овогодишњем МЕСС-у, од 30. септембра до 9. октобра, у оквиру Главног програма изведено је 19 представа из 16 држава. Основне теме селектованих представа односиле су се на пропитивање породице и политике у екстремним и актуелним друштвеним околностима.
Фестивал је основан 1960. године и припада реду једног од најстаријих у овом делу Европе. У почетку је био конципиран као смотра југословенских позоришта са гостовањима најзанимљивијих светских експерименталних представа тог времена.
МЕСС је данас конципиран са посебним ентузијазмом и посвећеношћу са циљем да привуче нове генерације у позориште, па добија потпуно нову структуру публике, успевајући да одржи и стару. Из године у годину програм фестивала расте квалитативно и квантитативно окупљајући најеминентнија позоришна имена региона.
М.Б.
Више о гостовању „Родољубаца“ можете прочитати ОВДЕ