Вести

ШАБАЧКО ПОЗОРИШТЕ ГОСТУЈЕ 03.10 СА КОМЕДИЈОМ "РАБЛЕ/ ВРЛИНА/ ГРЕХ"

24 септембар 2013

Шабачко позориште гостоваће у четвртак 3. октобра на Великој сцени (19,30) са комедијом Миливоја Млађеновића "Рабле/ врлина/ грех" у режији Владимира Лазића.

Редитељ је оценио да је Млађеновић "изградио заводљив драмски предложак са бројним алузијама на савремено друштво и тренутак у коме живимо".
- Радећи у атмосфери потпуне посвећености читавог ансамбла, не памтим да сам скоро наишао на такав ентузијазам. Свакодневно смо се пробијали и хистрионски проналазили решења у замршеним Раблеовим алузијама. И све је то требало заоденути неком поетизованом гротеском, а истовремено остати у видокругу сценске уверљивости - казао је, у програму представе, Лазић.
- Кад сам почео да склапам прву верзију, још су се хладиле пушчане цеви и дим спепељене Југославије још се није разишао. Зато сам, врло тенденциозно, газио по трећој књизи у којој Панургије одбацује накитњак и оружје и хоће да се жени, да ратна разарања подреди стварању новог човека, животу. Тако је настала комедија коју сам назвао ‘’Доста ми је рата, хоћу да се женим’’, јер трећу књигу ’’Гаргантуе и пантагруела’’, Рабле је дао 28. јануара 1552. Дакле, и после 461 година, или шеснаест хиљада петстодеведесетшест месеци, ми и даље жвалавимо на ту тему, нико не дреши нактињак, него тоциља ножекање ... - изјавио је Млађеновић уочи премијере представе која је одржана 30. априла ове године.
- Та верзија комедије је прихваћена у једном позоришту. Онда се промени уметничка управа, па се пресалдуме. Затим је дошло време у коме нам се учинило да је антиратна прича потпуно беспотребна, да смо се дозвали паметни. Те ти ја ударим нову верзију у којој доминантом учиним причу о театру који игра ову комедију. А све огрнем у неко медитеранско руво, циљајући копродукциони модел. Један добар пријатељ је наштампао ову верзију драме, сада под насловом ‘’Скандалозна комедија’’. Други пријатељ је обећао да ће ради представу у једном добром позоришту. Предомислио се. И комаду време иде, његова се актуелност растаче. Сва је срећа па је Зоран Карајић, глумац и управник Шабачког позоришта прочитао драму и рекао: ’’Оћу да се ово ради’’. Позвали смо Владимира Лазића. Онда сам, према замисли редитеља, преправљао, ујдурисао, да бисмо је дотерали до облика који добрим делом може да се пева.. .Тако је настала посве нова драма, са обиљем сонгова који су нам допустили да не будемо аристотеловски побожни. И ову ћу верзију да наштампам. Под насловом ‘’Рабле/врлина/грех’’ - додао је Млађеновић.
У подели су Зоран Карајић (Чемер Љутица, директор позоришта), Иван Томашевић (Пантагруел), Владимир Милојевић (Панургије), Анета Томашевић (Магдалена), Соња Милојевић (Барбара), Слободан Петрановић (Брат Јован, Ађутант), Деана Костић (Бригита), Богољуб Митић (Знајша), Слађана Пајчић (Агнеза), Драгана Радојевић (Дијана), Душко Стевановић (Посредник), Александра Ристић (Дружбеница, Бака), Кристина Пајкић (Слушкиња, Блудница), Боривој Божанић (Бартоломео) и Лазар Максић (Хукабука).
М.Б.