САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ УПРАВЕ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БЕОГРАДУ

5 март 2014

Народно позориште у Београду обавештава јавност да ни после више од два месеца кашњења и више ургенција и дописа, Министарство културе и информисања из непознатих разлога није потписало годишње уговоре о финансирању установа културе, међу којима је и само Позориште.

Ово за последицу има чињеницу да у овој години наша установа културе није добила ни динара за финансирање репертоарских и програмских активности.
На овај начин, између осталог, многи хонорарни сарадници и уметници без којих је немогуће реализовати извођење програма и представа, доведени су на саму ивицу егзистенције и онемогућен им је нормалан и неометан рад у тој мери, да су принуђени да отказују своје учешће на пробама и у репертоару.
Свесни своје велике друштвене и јавне одговорности према публици, запосленима, културним радницима и  културном и просветном животу у држави уопште, Народно позориште ће максимално ангажовати све своје људске, уметничке и материјалне потенцијале како би у оквиру закона и прописа омогућило несметано одвијање најављених представа, гостовања, продукција и других активности предвиђених и најављених репертоаром.
Имајући у виду,  међутим, наведену крајње неугодну ситуацију у коју је постављена не својом кривицом и за коју се не зна колико ће дуго трајати као и какве ће бити њене последице, наша кућа је принуђена да замоли за разумевање за евентуалне нама несвојствене, а изнуђене измене у распореду објављених програма, о којима ћемо благовремено обавештавати јавност.

Управа Народног позоришта у Београду