Вести

СНЕЖАНИ САВИЧИЋ СЕКУЛИЋ УРУЧЕНА НАГРАДА „ОСКАР ДАНОН“

23 фебруар 2011

БЕОГРАД, 23. фебруар 2011. – Управник Народног позоришта у Београду Божидар Ђуровић уручио је вечерас Снежани Савичић Секулић Награду „Оскар Данон“ која се додељује младом уметнику као подстицај за остварење врхунских уметничких креација, а која носи име тог великана српске музичке сцене.

На свечаности одржаној уочи почетка опере Гаетана Доницетија “Љубавни напитак”, у којој прва лауреаткиња новоустановљеног признања тумачи лик Адине, речено је да је једногласну одлуку, на седници одржаној 21. фебруара, донео жири у саставу: композитор и професор ФМУ Исидора Жебељан, директорка Опере Катарина Јовановић и првакиња Опере Светлана Бојчевић Цицовић.
Ђуровић је казао да има велику част и привилегију што је у прилици да додели прву Награду која носи име Оскара Данона, уметника који је, како је нагласио, био и остао синоним за највеће успехе Београдске опере.
- Златно доба Опере Народног позоришта у Београду злати се, пре свега, његовим именом, његовим вансеријским талентом, али и великим организационим способностима какве красе свестране личности великог формата. Данон је, када је дискутовао о свом концепту развоја уметничке куће, каква је била Опера, често цитирао управника Милана Предића који је, пак, говорио да се у малом габариту Народног позоришта налази мноштво генијалаца, те да су они биљке које треба јако пажљиво развијати јер су уметници, једном као деца, а други пут као изванредан материјал с којим се може радити све што се жели, ако се зна шта се жели. Таква брига за уметнике, посебно за оне младе чији је развој помно пратио и које је означавао као залог за будућност, довела је до тога да су многобројни менаџери и директори светских релевантних оперских кућа и фестивала којима је наша Кућа у то време, захваљујући Данону била домаћин, из Београда одлазили очарани пре свега гласовима наших чувених оперских певача Мирослава Чангаловића, Радмиле Бакочевић, Милке Стојановић, Бисерке Цвејић, Бреде Калеф, Живана Сарамандића, Николе Митића, Душана Поповића и других чији су квалитети додатно долазили до изражаја у нашим сјајно реализованим продукцијама – подсетио је Ђуровић.
Према његовим речима, брига за уметност у уметнику била је суштина Даноновог бављења уметношћу.
- Траг који је маестро Оскар Данон оставио у овом театру, у овој земљи, али и у светској оперској уметности, свакако је сразмеран не само његовом таленту, већ и преданом свакодневном раду и труду да своје место у уметности подреди уметности у себи и тиме обезбедио своје место у историји српске музичке уметности – оценио је Ђуровић.             
Он је подсетио да је недавно Управни одбор Народног позоришта, на предлог управе, као подстицај младим уметницима који стварају на сценама Националног театра, установио признања која ће се за уметничка остварења у секторима Драме, Опере и Балета, као и за визуелни идентитет представе, додељивати на годишњем нивоу, а носе имена великана нашег театра Петра Банићевића, Оскара Данона, Радомира Вучића и Миомира Денића.
Председница жирија, композитор и професор ФМУ Исидора Жебељан, прочитала је саопштење тог тела у којем се каже да је Снежана Савичић Секулић од свог дебија на сцени Народног позоришта у улози Ђилде у "Риголету" скренула пажњу публике и критике на свој вокални и сценски таленат.
- Као уметник млађе генерације, после неколико сезона у којима је отпевала прве улоге у операма "Љубавни напитак", "Ђани Скики", "Боеми" и "Севиљски берберин", у току ове сезоне додала је са великим успехом две значајне роле - Сузану у "Фигаровој женидби" и Лучију од Ламермура. Како је родоначелник златног периода наше Опере отворено подржавао младе таленте, међу којима је била управо и Снежана Савичић Секулић, о којој је маестро Данон на почетку њене каријере имао само речи хвале, додела овогодишњег признања има и додатну симболику којом се сећање на једног од најзначајнијих музичких уметника у нас отелотворује кроз бригу о будућности Опере Народног позоришта – казала је Жебељан.
У кратком говору, добитница је истакла да је сувишно причати како се осећа, колико је узбуђена, срећна и почаствована.
- Хвала свима што су препознали то што је било ваљда потребно да добијем ову награду. Срећна сам што сам познавала маестра лично и знам шта је мислио о мом певању. Давао ми је лепе савете кроз неки мој уметнички развој свих ових десет година од када сам дебитовала на овој сцени – рекла је она и додала да вечерашње извођење представе посвећује управо маестру Данону.
Награда „Оскар Данон“, која се састоји од оригиналне плакете, рад Герослава Зарића, и новчаног дела, додељује се младим уметницима старосне доби до 40 година живота, и то оперским певачима, диригентима, корепетиторима, асистентима диригента, асистентима редитеља, солистима у оркестру,  за уметничко остварење у периоду од 01. фебруара претходне  до 31. јануара текуће године. Изузетно, Награда се може доделити и члановима Оперског хора и Оперског студија.
М.Б.