Вести

СНП ИЗ НОВОГ САДА 18.01. ГОСТУЈЕ СА ПРЕДСТАВОМ "ПОЖАР. ЛАУНЏ / КОНТРАСТ"

11 јануар 2017

Представа Српског народног позоришта "Пожар. Лаунџ / Контраст или Тамо где смо остали", по тексту Мије Кнежевић и Момчила Миљковића, у режији Мије Кнежевић и драматургији Момчила Миљковића, гостоваће у среду 18. јануара (20,30) на Сцени „Раша Плаовић“.
„Глумачки и ауторски тим, а и будући гледаоци, имају у личном искуству још увек свеже сећање на ове трагичне догађаје незапамћених размера који су погодили земљу и младост у њој. Имена жртава треба да се помињу и да се никад не забораве, а представа да на известан начин постане позоришни споменик њима и њиховим сувише рано и трагично угашеним младим животима“, каже редитељка Кнежевић.
Како критика истиче, драма је не само театарски чин него је и чин друштвене одговорности. Језиком позоришта она поставља питања јавности, институцијама, друштву у целини. Ова млада екипа: редитељка, драматург, млади глумци, „појачани“ изузетним глумачким искуством и талентом глумаца, спојили су сву некомпетентност јавности и институција, сав бол губитка, одрицање од одговорности и јавашлука у двосатно извођење, у позоришни споменик настрадалима, у два чина реконструкције, присећања и упозорења.
Први део представе посвећен је реконструкцији пожара у „Лаунџу“, други у „Контрасту“. Глумци, уз минималне реквизите, само својим гласом и мимиком, проживљавају последње вече настрадалих и све остале дане преживелих, доносе гомиле судских списа, контрадикторних, компликованих, бесмислених страна. Све је јасно. Десило се једном, десило се други пут… А да ипак ставимо тачку?
У подели су Лидија Стевановић, Зоран Богданов, Душан Јакишић, Миодраг Петровић, Драгиња Вогањац, Сања Ристић Крајнов, Сања Микитишин, Марко Савић, Драган Којић, Нина Рукавина, Алиса Лацко, Марко Савковић, Димитрије Аранђеловић, Стефан Вукић.
Сценографију је урадила Миљена Вучковић, а костиме Сенка Раносављевић.
Премијера ове представе, за коју влада велико интересовање, одржана је 27. септембра прошле године на Камерној сцени Српског народног позоришта.