Вести

СОЛИСТИ И АНСАМБЛ БАЛЕТА ИЗ ЈЕКАТЕРИНБРУГА, УЗ САРАДЊУ СА ОРКЕСТРОМ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БЕОГРАДУ, 29.09. ГОСТУЈУ НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ СА „ЛАБУДОВИМ ЈЕЗЕРОМ“

12 септембар 2016

Солисти и ансамбл Државног академског театра Опере и Балета из Јекатеринбурга, уз сарадњу са Оркестром Народног позоришта у Београду, гостоваће 29. септембра (19,30) на Великој сцени са чувеним балетом "Лабудово језеро", легендарног руског музичког класика Петра Иљича Чајковског.
У кореографији Дмитрија Корењева, под диригентском управом Алексеја Богорада, у главним улогама наступиће солисти Елена Шарипова, Лариса Љушина, Илја Бородулин и Кирил Попов.
Представа је премијерно изведена 17. јула прошле године.
Сценографију је урадио Андриј Воитенко.
Суштину овог антологијског дела, за које Чајковски није ни претпостављао да ће постати најигранији балет у историји, чине заклетва као искушење љубави и преваре, сазревање кроз одлуке, људско двојство, лукавост, жртвовање, сједињавање у фиктивној смрти и апотеоза идеалној љубави.
Државни академски театар Опере и Балета из Јекатеринбурга један је од најстаријих театара у Русији. Прва оперска сезона је отворена још 1912. године, а прва балетска премијера, Чаробна фрула Р. Дригоа, била је у фебруару 1914.
Данас се тај театар дичи богатим репертоаром класичних балета, укључујући и оне из скоријег периода попут Адамовог “Корсара”, Прокофјевог “Каменог цвета”, Адамове “Жизеле”, Минкусове “Бајадере”, “Пет танго плесова” на музику Астора Пјацоле…
Јекатеринбуршки театар Опере и Балета, који је у Народном позоришту гостовао 2013. и 2014. године, има репутацију једне од најбољих балетских кућа у Русији, првенствено захваљујући сталном присуству талентованих играча и педагога.
Улазнице по ценама од 1200, 1000, 700, 500, 300 и 200 динара могу да се набаве на билетарници Народног позоришта од 20. септембра.
Радно време од 11 до 15 часова и од 17,00 до почетка представе.
М.Б.

Елена Шарипова
Похађала је балетски колеџ у класи Рудолфа Нурејева. Победила је на трећем балтичком балетском такмичењу одржаном у Риги у јуну 2016. Наступала је у великом броју балета међу којима су Ромео и Јулија, Жизела, Бајадера, Крцко Орашчић, Лабудово језеро ....

Лариса Љушина
Државној академској Опери и Балету Јекатеринбурга прикључила се 2010. године. Од 2015.године постаје солиста балета. Остварила је улоге у балетима Крцко Орашчић, Шехерезада, Дон Кихот, Кармен свита, Лабудово језеро, Камени цвет, Жизела, Бајадера....

Илја Бородулин
Од 2009. године је главни играч у Државној академској Опери и Балету Јекатернбурга. Играо је велики број главних улога међу којима се издвајају оне у представама Ромео и Јулија, Шопенијана, Дон Кихот, 1001 ноћ, Жизела, Бајадера ...
Врхунска техника, виртуозно извођење најкомплекснијих елемената класичног балета уз маестрално изражавање телом и покретима чини овог уметника атрактивним и високо цењеним од стране публике.

Кирил Попов
Од 2010. године Кирил Попов је главни играч у Државној академској Опери и Балету Јекатернбурга. Уметник се одликује репертоаром различитих трендова и стилова: Жизела, Лабудово Језеро, Дон Кихот, Камени цвет, Кармен свита, Љубав и смрт .... Када је у јулу 2015. године наступио у улози Зигфрида у балету Лабудово језеро у Јекатеринбургу приказао је фантастично извођење једног од најпопуларнијих дела класичног балетског репертоара.
Годину дана раније, добио је награду гувернера Свердловске области за изванредна достигнућа у уметности.