Вести

СОПРАНИ НЕВЕНА ПАВЛОВИЋ И ИВАНА АЛБРЕХТ 17. 11. ГОСТУЈУ У МОЦАРТОВОЈ „ФИГАРОВОЈ ЖЕНИДБИ“

14 новембар 2014

У опери Волфганга Амадеуса Моцарта „Фигарова женидба“, која је на репертоару Велике сцене у понедељак 17. новембра (19,00), у улогама Сузане, односно Грофице, гостоваће сопрани Невена Павловић и Ивана Албрехт.
За диригентским пултом биће Дејан Савић, а у подели су и Вук Зекић (Гроф), Небојша Бабић (Фигаро), Љубица Вранеш (Керубин), Татјана Митић (Марцелина), Драгољуб Бајић (Бартоло), Данило Стошић (Базилио), Игор Матвејев (Дон Курцио), Јована Белић (Барбарина) и Павле Жарков (Антонио).
Опера “Фигарова женидба”, у режији Јагоша Марковића, премијерно је изведена 21. октобра 2010. године у оквиру 42. БЕМУС-а. Његову режију обновио je Александар Николић.
Сценографију је урадио Борис Максимовић, а костиме Бојана Никитовић.
У представи учествују Оркестар и Хор Опере Народног позоришта у Београду
Либрето, према комедији Пјер-Огистена Карона де Бомаршеа, написао је Лоренцо да Понте.
М.Б.

 

 

 

Невена Павловић

Рођена је у Београду.
Магистирала је музику на престижној Гилдхол школи за музику и драму у Лондону.
Студирала је певање са Људмилом Gross -Поповић, Су Мекхулок, Лауром Сарти и Рудолфом Пирнајем. Додатно се усавршавала на мастер класовима  Џенис Чепман, Антони Лига, Надежде Крснаје као и на Академији Праг – Беч - Будимпешта са Габријел Лехнер.  
Њено богато извођачко интернационално  искуство садржи различите стилове и репертоар од италијанске опере, преко француских, енглеских, руских песама и немачког лида.
Павловићева тренутно наступа у улози Сузане у опери “Фигарова женидба”, Народног позоришта у Београду где у међувремену  такође припрема улогу Татјане у опери “Евгеније Оњегин” и улогу Дездемоне у опери “Отело”.
Као  специјални гост-солиста, наступала  је на Бечком балу као и на свечаном обележавању 50 година Дома омладине Београда.
Посебно  је запажен њен соло наступ на свечаној церемонији Америчког дана независности  4 јула 2014. у резиденцији амбасадора Кирбија где је извела  америчку и националну химну.
Павловићева је својим солистичким концертом „Белешке о љубави“ отворила Интернационани пројекат АРТ дијаспора 2014  у сарадњи са  Канцеларијом за дијаспору Републике Србије.
Неки од њених интернационалних наступа укључују: Rossotrudnichestvo у Лондону, Burgh House у Лондону, Lauderdale House у Лондону, Christ Church Spitafields у Лондону, St Giles у Лондону, Hayd Park Chapel у Лондону, Proms at St Mary Church у Хенлију на Темзи, наступ са Симфонијским оркестром уметничког ансамбла Војске Србије и Црне Горе у Сава центру, концерт у Задужбини Илије М. Коларца, Народној библиотеци Србије, Дому војске Србије и Црне Горе под диригентском палицом маестра Миодрага Јаноског, Академији наука, Руском дому, Павиљону „Цвијета Зузорић“, Етнографском музеју.
Наступала је као солиста на годишњици Олимпијског комитета Србије где је по први пут извела химну Олимпијског комитета на грчком језику.
Неки од оперских наступа: улога Вилинског коњица у опери Стрекоза и Муравеј (Dragonfly and Ant) – Brian Hosefros, Opera Kings Goes Forth to France – A Sallien, улога Маргарите из опере Фауст – А. Боито, улога Татјане из опере Евгеније Оњегин – Е.Т. Чајковски, Дездемона из опере Отело – Ђ.Верди, Мерцедес из опере Кармен - G.Bizet, Марзенка из опере Продана невеста - Б. Сметана и многе друге.
Тренутно живи и ради у Лондону.

 

Ивана Албрехт
Рођена у Нишу 1983 године.
Завршила је паралелно две средње школе, Гимназију „Бора Станковић“ и Средњу музичку школу „Др Војислав Вучковић“, одсек соло певања.
Музичку академију у Софији „Проф. Панчо Владигеров“, за коју је добила државну стипендију за четворогодишње школовање, уписала је 2002. године.
Магистрирала је 2008. године на одсеку за соло певање на музичкој академији у Софији.
У Бугарској је певала Сестру Анђелику у истоименој Пучинијевој опери (Опера у Старој Загори, 2011), потом главну улогу Краљицу Зору  у модерној рок опери „Бајка о светлости“ (Музички театар у Софији, 2010), наступала је као Венера у Монтевердијевој опери „Il ballo delle ingrate“ (Опера у Старој Загори, 2013, 2014)...
Исте  године је певала алтовску деоницу у Бетовеновој миси у c-duru у Сали Булгариа у Софији.
Учествовала је на традиционалним божићним и ускршњим концертима у Софији.
Била је учесник на једном од концерта из циклуса „Viva la musica“, (2012) у Сали бугарских композитора.
Наступала је на многобројним концертима и прославама у Словенији (Љубљана, Марибор, Ново Место, Птуј).
Наступала је у амбасадама Словеније и Србије за дане република.
Моцартов реквијем, сопранску деоницу, певала је 2013. године у Нишу, уз пратњу Нишке омладинске филхармоније.
Имала је неколико концерта у сали Симфонијског оркестра у Нишу, уз пратњу Нишког симфонијског оркестра, као и појединачне концерте у Београду, Пироту, Пловдиву, Бургасу...
Ивана је чест гост и извођач на бугарском радију и телевизији.