Вести

Стајаће овације „Балканском шпијуну“ на Театар фесту „Петар Кочић“ у Бањалуци

6 јул 2021

Представа  „Балкански шпијун“, по тексту Душана Kовачевића, у режији и драматургији Татјане Мандић Ригонат, изведена је 5. јула с великим успехом на Театар фесту „Петар Кочић“ у Бањалуци.

Публика је по завршетку представе узвицима „браво“ и стајаћим овацијама неколико пута враћала глумце на сцену.

Улоге су остварили Љубомир Бандовић (Илија Чворовић), Нела Михаиловић (Даница Чворовић), Душанка Стојановић Глид (Ђура, Илијина сестра близнакиња),  Kатарина Марковић (Соња Чворовић), Милутин Милошевић (Подстанар) и Вања Милачић (Спикерка).

У филмским сценама појављују се Борис Комненић, Бранко Видаковић, Вјера Мујовић, Оља Бећковић, Александра Коларов, Дуња Костић и Немања Константиновић.

Kомпозитор је Ирена Поповић Драговић, сценографију је урадио Бранко Хојник, костиме Ивана Васић, а сценски покрет Анђелија Тодоровић.

Упориште за представу била је драма која је мање позната од сценарија, а веома се разликује и од култног филма из 1984. године.

У фокусу нове верзије тог чувеног Kовачевићевог комада, премијерно изведеног 1. октобра 2018. године на Сцени „Раша Плаовић“, налази се тема друштвене параноје, медијска пропаганда, производња страха и непријатеља, све што је у њега додато је документарна грађа из разних српских медија, а сваки лик представља парадигму одређених стања, профила, тенденција...