Вести

СТЕРИЈИН “КИР ЈАЊА” У САВИНОВОЈ РЕЖИЈИ ИЗВЕДЕН ЈУБИЛАРНИ 200 ПУТ

3 новембар 2011

Култна представа “Кир Јања”, настала по тексту Јована Стерије Поповића и у режији Егона Савина, одиграна је у четвртак 3. новембра јубиларни 200 пут, а то извођење забележиле су и камере Радио телевизије Србије.

Многобројна публика дугим аплаузом враћала је драмске уметнике неколико пута на сцену. Глумачки ансамбл предводио је Предраг Ејдус који је и овога пута, веома убедљиво играо насловну улогу, Кир Јању - негативног комичног јунака којем је страст према новцу деформисала људски лик.
Поред њега, у овој комедији карактера, улоге су остварили и Нада Блам (Јуца), Златија Ивановић (Катица), Лепомир Ивковић (Мишић), Миленко Павлов (Кир Дима), Бошко Пулетић (Петар) и Милан Шавија (Пандур).
Представа је премијерно изведена 25. децембра 1992. Већ те године проглашена је за најзначајније остварење у култури. Потом представа осваја три награде на Стеријином позорју, а Предраг Ејдус добија и признање публике за најбоље глумачко остварење. По избору позоришних критичара и београдских новинара Кир Јања је проглашена за најбољи комад и у 1993. години. На Дан Народног позоришта ова представа добија још две награде и и похвале: Предраг Ејдус и сценограф Герослав Зарић су лауреати Награде, а Нада Блам Похвале Народног позоришта.
Од првог извођења, представа је изведена пред више од 70. 000 гледалаца. Гостовала је у Панчеву, Новом Саду, Вршцу, Лазаревцу, Пожаревцу, Бору, Ужицу, Приштини, Подгорици, Обреновцу, Крагујевцу, Неготину, Шапцу, Убу, Зајечару, Бору, Нишу, Бечу, Бања Луци, Скопљу, Куманову, Чикагу...
М.Б.