Вести

СТАЈАЋЕ ОВАЦИЈЕ ЗА ПРВАКЕ И ОРКЕСТАР ОПЕРЕ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА НА МУЗИЧКОМ ФЕСТИВАЛУ У КРАЈОВИ

14 децембар 2014

У оквиру 41. Музичког фестивала у Крајови, у недељу 14. децембра, прваци и Оркестар Опере Народног позоришта у Београду, под диригентском управом Дејана Савића, одржали су концерт поводом 90. година од смрти Ђакома Пучинија.
Публици у том румунском граду, који се налази у југозападном делу земље, у историјској покрајини Олтенија, представили су се сопран Сузана Шуваковић Савић, мецосопран Наташа Јовић Тривић и тенори Јанко Синадиновић и Душан Плазинић.
На репертоару су биле арије, дуети и интермеца из опера "Мадам Батерфлај", "Девојка са запада", "Тоска", "Манон Леско", "Турандот", "Сестра Анђелика" и "Боеми".
Концерт је завршен са четири биса, а гледаоци у препуној сали, поздравили су наше уметнике - солисте, диригента и комплетан Оркестар, вишеминутним стајаћим овацијама и узвицима "браво".
Пучини је рођен 22. децембра 1858. године у Луки, малом граду у италијанској покрајини Тоскани.
Завршио је конзерваторијум у Милану, код Бацинија и Понкиелија, прослављеног композитора "Ђоконде".
Са великим смислом за оперски театар, Пучини се посвећује искључиво оперској композицији.
Анализиране композиционо-технички, партитуре Пучинијевих опера састоје се из мозаичног музичког ткива, изванредно духовито инструментираног и уобличеног у једну целину сигурном руком мајстора.
Интензивно оркестарско подвлачење драме, изненадни контрасти, велике градације, често театралне и неубедљиве, темпераментни изливи, широка распеваност мелодијских линија у смислу италијанске традиције - то су биле главне особине Пучинијевог оперског стила.
Написао је опере "Вилисе", "Едгар", "Манон Леско", "Боеми", "Тоска","Мадам Батерфлај", "Девојка са запада", "Ластавица", "Плашт", "Сестра Анђелика", "Ђани Скики" и "Турандот" коју није стигао да заврши.
Преминуо је 29. новембра 1924. године у Бриселу, а оперу је завршио композитор Франко Алфано.
М.Б.