Вести

СВЕТСКА ПРЕМИЈЕРА ОПЕРЕ "IN HOC SIGNO..." 8. ОКТОБРА НА ВЕЛИКОЈ СЦЕНИ

2 септембар 2013

Опера-визија у два дела "IN HOC SIGNO..." у режији Дејана Миладиновића и под диригентском управом Дејана Савића, биће премијерно изведена у уторак 8. октобра на Великој сцени.

Аутор либрета је Дејан Миладиновић, који је са Мирашом Вуксановићем задужен и за сценографију, а музику је компоновао Дон Марко Фрисина.
У подели су Марко Калајановић / Вук Зекић (КОНСТАНТИН ВЕЛИКИ, император римски), Наташа Јовић Тривић (ХЕЛЕНА, мајка Константинова), Сузана Шуваковић Савић (ФАУСТА, друга жена Константинова), Ненад Јаковљевић (ПУБЛИЈЕ, заповедник Константинове гарде), Јанко Синадиновић (ГАЛЕРИЈЕ, император римски), Вук Зекић (УХОДА), Дарко Ђорђевић (ЛАКТАНЦИЈЕ, учитељ Константинов), Драгољуб Бајић (ЕУСЕБИЈЕ, епископ цезарејски, биограф Константинов), Александар Дојковић (КОНСТАНЦИЈУС ХЛОРУС, Цезар, отац Константинов), Ненад Чича (ПИСАР), Љубодраг Беговић (АУГУР), Љубица Вранеш/Тамара Никезић (ГЛАВНА БАБИЦА), Данило Стошић (ДИОКЛЕЦИЈАН, император римски), Павле Жарков/Мирослав Марковски (ГЛАСНИК I), Милош Гашић (ГЛАСНИК II), Стефан Павловић (СЕНАТОР), Невена Тирнанић (БАХАНТКИЊА I), Јована Белић (БАХАНТКИЊА II), Вера Вујасиновић (БАХАНТКИЊА III), Данило Стошић (ФЛАВИЈЕ БРИТАНИК, заповедник легије), Љубодраг Беговић (ТУЛИЈЕ АУСТЕРИЈЕ, заповедник коњице), Михаило Шљивић (КЛАУДИЈЕ МЕМОРЕ, заповедник кохорте), Ненад Чича (ЛИЦИНИЈЕ, император римски), Михаило Шљивић (МАКАРИЈЕ, епископ јерусалимски), Владимир Косанић (ПРЕДРАДНИК на градилишту цркве Христовог Гроба) и Мирослав Марковски/Павле Жарков (ХОСИЈЕ, епископ хиспански).
Костимограф је Миланка Берберовић, кореограф Константин Костјуков, а диригент Хора Ђорђе Станковић.
Представа ће бити изведена у оквиру државног програма обележавања прославе јубилеја – 17 векова од доношења Миланског едикта, законског акта који је ставио историјску тачку на тровековни прогон хришћана и осигурао „право да свако верује како му срце хоће”.
М.Б.

                          ИЗВЕШТАЈ СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ ОДРЖАНЕ 07. ОКТОБРА У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА


Поводом светске премијере опере "In hoc signo...", која је заказана за уторак 8. октобар (19,30) на Великој сцени, у Музеју Народног позоришта у Београду, дан раније, одржана је конференција за новинаре.
Уметничку и сарадничку екипу бројним представницима штампаних и електронских медија представила је шеф сектора маркетинга Љиљана Лазић Михаиловић која је, поред тога, напоменула да ће представа до краја месеца бити изведена 9. и 10. октобра.
В.д. управника Народног позоришта Дејан Савић је нагласио да су запослени у тој установи културе имали велику част и задовољство што су у претходном периоду, кроз разне представе и програме, учествовали у једном тако озбиљном и великом пројекту као што је обележавање 1700 година од доношења Миланског едикта.
- Мислим да је Народно позориште током прошле сезоне показало да на највишем нивоу и на најбољи начин може да одговори свим захтевима које се пред њега поставе - истакао је Савић и нагласио да му је веома драго што је био део екипе ове опере која, како је рекао, заслужује пажњу и има разлога да буде, можда, и задражана на репертоару Народног позоришта у зависности од тога колико публика то буде тражила.
Савић је исказао дивљење према свим солистима, пре свега због тога што су на сваку пробу долазили веома спремни и додао да то уопште није било једноставно јер је реч о потпуно новој опери које до сада никад није било извођено.
Говорећи о самом делу, он је рекао да је у питању једна велика представа са више од 200 учесника у којој, поред солиста, учествују и чланови Хора, Балета и Оркестра Народног позоришта.
Захваљујући људима из Македонске Опере и Балета и Хрватског народног казалишта из Осијека који су за ову представу уступили један део костима, Савић је указао да је то још један сигнал колико на овим просторима, на територији некадашње СФРЈ, "културне везе нису замрле".
Он је додао да је током проба урађен "велики и лавовски посао" и нагласио да једва чека да се пред премијерном публиком, као и оном на репризним извођењима "подичимо са оним што смо урадили".
Подсећајући да је опера једна комплексна уметност, композитор дон Марко Фризина је напоменуо да се тако нешто може закључити не само из "ових партитура", него и чињенице што "In hoc signo..." има 15 различитих сцена.
- Нада је тема ове опере, нада коју је цар Константин својим ставом и решењем прихватајући Хришћанство дао свету. Те вредности које је он дао, ја се надам да и данас пружају наду - рекао је Фризина.
Редитељ, аутор либрета и сценограф Дејан Миладиновић казао је да је сан, који је почео 2010. године када је кренуо да пише либрето, напокон постао јава.
- У тај сан су ушли многи. Они су га обогатили својим душама, емоцијама и својим стваралачким потенцијалима. Сви заједно завршавамо тај један сан са надом у наду - додао је Миладиновић.
Баритон Марко Калајановић, коме је поверена улога цара Константина, казао је да му је веома драго што је део једног овако значајног пројекта.
- Либрето, односно комплетна прича која прати живот цара Константина, од његовог рођења, преко свих значајних тренутака његовог живота, па до смрти, је веома моћна и јака. Ту је, наравно, и музика која је препуна боја и која је на један фантастичан начин, кроз неколико потпуно различитих слика, пренела атмосферу свих значајних догађаја из Константиновог живота. Све те боје су потпуно различите, исто као и сцене и уверен сам да оне могу да се и засебно изведу, мимо опере, јер је свака заокружена као једна целина, од почетка до краја, како музички, тако и драматуршки - приметио је млади солиста.
Примадона Наташа Јовић Тривић је изразила задовољство што јој је поверен лик свете Јелена и захвалила се Миладиновићу што је веровао да је баш она та особа која може да изнесе снагу тог лика.
Она је, између осталог, и указала да ова представа пружа публици прилику да упозна много младих, квалитетних солиста који, како је напоменула, апсолутно заслужују место у ансамблу Опере Народног позоришта.
Примадона Сузана Шуваковић Савић се похвално изразила према свему што чини саставни део ове опере - од либрета, преко музике, до костима, сценографије...
Она је позвала публику да дође да погледа ову оперу и обећала у име комплетне уметничке екипе да ће свако извођење представљати "велики и леп спектакл".
Помоћница министра кулутре и информисања Славица Трифуновић рекла је да је обележавњем јубилеја Миланског едикта Србија успела да направи искорак и пошаље другачију слику о себи.
- Наше богато културно наслеђе успели смо да учинимо доступније нашим грађанима и целом свету - додала је она.
М.Б.