Вести

ТЕАТАР „УБУНТУ“ ИЗ БИЈЕЉИНЕ ГОСТУЈЕ 15. ЈАНУАРА СА „ДРАМОМ СИНИШЕ КОВАЧЕВИЋА „ВИРУС“

6 јануар 2011

Театар „Убунту“ из Бијељине гостоваће у суботу 15. јануара на Сцени „Раша Плаовић“ (20,30 часова) са драмом Синише Ковачевића „Вирус“ у режији првакиње Драме Народног позоришта у Београду Љиљане Благојевић.

Представа је премијерно изведена 1. децембра 2010. године у Бијељини, а у подели су, поред гостујућих уметника из Народног позоришта Бошка Пулетића и Соње Кнежевић, и дипломирани глумци „Слобомир П универзитета“ из Бијељине Данка Игњатовић, Милош Јелисавац, Николина Богдановић, Иван Петровић, Мирна Јовановић, Ненад Благојевић, Тамара Вукић и Нинослав Ћулум.
Љиљана Благојевић је креирала и сценографију, костиме је урадила Марина Крупниковић, а музику је компоновала група „Ш.Т.Р.А.Ј.К.“
- ... Реч је о одлично написаној драми, прецизно и добро вођеној причи чија тензија расте из призора у призор, о доборо скројеном комаду који нема премца у нашој драматуршкој литератури, а што се теме тиче, не само да нема премца, него ни претходника – написао је критичар Дејан Пенчић Пољански у „Театрону“, док је његов колега Милисав Буца Мирковић оценио да је „Вирус“ Синише Ковачевића „свакако једна од најбољих драма напосаних на српском језику“.
Комад, који је веома успешно праизведен 3. децембра 1997. године у београдском Звездара театру, на непосредан и директан начин говори о болести (сида) метафорично названом “куга 20. века”. Млада рок звезда заражена је вирусом, и из те драмске ситуације, развија се прича о породици и новонасталим односима унутар ње, о систему вредности и ломовима, унутрашњим и спољашњим...
М.Б.