Вести

ТЕНОР ХОН ЛИ ДОБИТНИК НАГРАДЕ „ОСКАР ДАНОН“

20 фебруар 2012

Солиста Опере Хон Ли овогодишњи је лауреат Награде Народног позоришта у Београду „Оскар Данон“, која се додељује младом уметнику као подстицај за остварење врхунских уметничких креација, а која носи име тог великана српске музичке сцене.

Одлуку је једногласно, на седници одржаној 8. фебруара, донео жири за доделу Награде „Оскар Данон“  којим је председавала музиколог Александра Паладин, а чланови су били оперски уметник Сања Керкез и диригент Ђорђе Павловић.
У образложењу је наведено да се награда додељује за креацију Принца (на слици) у представи „Заљубљен у три наранџе“, као и за укупан уметнички резултат остварен на сцени Народног позоришта.
Хон Ли је рођен 1976. године у Сеулу (Република Кореја). У родном граду дипломирао је на музичкој академији, а усавршавао се у Немачкој и Бугарској.
На 38. међународном фестивалу Музичке омладине, освојио је другу награду.
Наступао је у Јапану, Немачкој, Македонији.
Улоге у операма: Набуко(Исмаил), Аида (Радамес), Кармен (Дон Хосе), Пајци (Канио), Вертер (Вертер), Моћ судбине (Дон Алваро) Лучија од Ламермура (Едгардо), Риголето (Војвода од Мантове), Алфредо („Травијата“)...
Хон Ли је у нашој Кући дебитовао у децембру 2006. године у улози Дон Хозеа („Кармен“) и од тада је у ангажману Опере Народног позоришта.
Одлука о датуму уручења награде бића накнадно саопштена.
Награда „Оскар Данон“ додељује се младим уметницима старосне доби до 40 година живота, и то оперским певачима, диригентима, корепетиторима, асистентима диригента, асистентима редитеља, солистима у оркестру,  за уметничко остварење у периоду од 01. фебруара претходне  до 31. јануара текуће године. Изузетно, награда се може доделити и члановима Oперског хора и Оперског студија.
Награда је установљена прошле године, а први лауреат била је првакиња Опере Снежана Савичић Секулић.
M.Б.