Вести

ТЕНОРУ ХОН ЛИЈУ УРУЧЕНА НАГРАДА „ОСКАР ДАНОН“

22 фебруар 2012

Управник Народног позоришта у Београду Божидар Ђуровић уручио је тенору Хон Лију Награду „Оскар Данон“, коју Национални театар додељује младом уметнику као подстицај за остварење врхунских уметничких креација, а која носи име тог великана српске музичке сцене.

На пригодној свечаности, одржаној 22. фебруара уочи почетка опере „Травијата”, у којој Ли тумачи лик Алфреда Жермона, речено је да је одлуку о награди једногласно донео жири којим је председавала музиколог Александра Паладин, а чланови су били оперска уметница Сања Керкез и диригент Ђорђе Павловић.
Управник Народног позоришта казао је да је за сваког правог уметника аплауз публике највећа и најзначајнија награда, али и истакао да и “неке друге награде доносе радост и имају своју вредност”.
Према његовим речима, једна од њих је и Награда “Оскар Данон”, установљена прошле године, а чији је први лауреат била примадона Снежана Савичић Секулић.  
Ђуровић је том приликом подсетио да је управа Народног позоришта, поред ове, установила још три награде за младе уметнике које се у секторима Драме и Балета, као и за визуелни идентитет представе, додељују на годишњем нивоу, а носе имена великана нашег театра Петра Банићевића, Радомира Вучића и Миомира Денића.
Примајући награду Ли је, прво на српском језику казао: “Хвала ти, господе”, а потом је свој кратак говор наставио на енглеском. Присетивши се свог доласка у Народно позориште, пре шест година, он је истакао да тада себе није сматрао “тако добрим певачем”, али и нагласио да је, у међувремену, “захваљујући помоћи својих колега у овом театру, много тога научио“.
Ли је додао да награду посвећује „нашој публици и својим родитељима“, а потом је, на одушевљење бројне публике, отпевао стих из српске традиционалне песме из Првог светског рата “Тамо далеко”.
После бурног аплауза, који је признати уметник добио за ову бравуру, публици се обратила и председница жирија Александра Паладин. Она је казала да је жири на седници, одржаној 8. фебруара, „имао изузетно тежак задатак зато што је требало оценити заиста маестралне уметнике“.
- Једина граница нам је била да уметник не сме да има више од 40 година. Веома је лепо што се у овом позоришту људи, који имају мање од 40 година, сматрају младим талентима. То значи да их после тога тек чекају велике уметничке креације. Заиста, имали смо тежак задатак, али смо били јединствени у одлуци да ове године награду понесе Хон Ли за креацију Принца у представи „Заљубљен у три наранџе“, као и за укупан уметнички резултат остварен на сцени Народног позоришта. Он је остварио низ маестралних улога, а мени је наомиљенија улога Вертера – казала је госпођа Паладин.
Награда „Оскар Данон“, која се састоји од оригиналне плакете, рад Герослава Зарића, и новчаног дела, додељује се младим уметницима и то оперским певачима, диригентима, корепетиторима, асистентима диригента, асистентима редитеља, солистима у оркестру,  за уметничко остварење у периоду од 1. фебруара претходне  до 31. јануара текуће године. Изузетно, награда се може доделити и члановима Оперског хора и Оперског студија.
Хон Ли је рођен 1976. године у Сеулу, у Републици Кореји. У родном граду дипломирао је на музичкој академији, а усавршавао се у Немачкој и Бугарској.
На 38. међународном фестивалу Музичке омладине, освојио је другу награду.
Наступао је у Јапану, Немачкој, Македонији.
Током досадашње каријере, остварио је веома запажене улоге у “Набуку” (Исмаил), “Аиди” (Радамес), “Кармен” (Дон Хосе), “Пајацима” (Канио), “Вертеру” (Вертер), “Моћи судбине” (Дон Алваро) “Лучији од Ламермура” (Едгардо), “Травијати” (Алфредо)...
У нашој Кући дебитовао је у децембру 2006. године улогом Дон Хозеа („Кармен“) и од тада је у ангажману као стални гостујући солиста
М.Б.