Вести

ТРЕЋИ ФИЛОЗОФСКИ ТЕАТАР - ПРВО СУ ДОШЛИ ПО АСАНЖА, 19. ЈУНА НА СЦЕНИ "РАША ПЛАОВИЋ"

31 мај 2016

Трећи догађај у циклусу „Филозофски театар“ у Народном позоришту у Београду, под називом „Прво су дошли по Асанжа“, биће одржан 19. јуна с почетком у 20 часова, када ће на Сцени „Раша Плаовић“ разговарати адвокатица и чланица Викиликса, Рената Авила, и драматуршкиња Маја Пелевић.
Главни део вечери је директно укључење Џулијана Асанжа, путем видео линка, из Амбасаде Еквадора у Лондону. Овај датум је уједно и обележавање четворогодишњице добијања политичког азила и боравка Асанж у Амбасади, због чега су недавно чак и Уједињене нације затражиле од Шведске и Велике Британије да га хитно пусте на слободу и да се поштују његова људска права.
Београд ће се тако прикључити градовима попут Берлина, Париза, Мадрида, Брисела, Напуља, Китoа и Атине, где ће се симултано те вечери одржати овај јединствени догађај.
Током вечери публика ће имати прилику да путем видеа чује и обраћања Срећка Хорвата, Славоја Жижека, Брајана Ена, Ноама Чомског и других.
Срећко Хорват, који у последње време често борави у Амбасади Еквадора, истиче: „Циљ овог глобалног догађаја је да истакне да живимо у опасним временима у којима свако ко се противи политичкој и финансијској моћи може ускоро да постане мета. Прво су дошли по Асанжа, онда су дошли по Челси Менинг, затим су дошли по Едварда Сноудена…ко је следећи?“
Више од 500 организација за људска права, професора, нобеловаца, бивших секретара УН-а и других значајних личности, потписало је петицију захтевајући од влада Шведске и Велике Британије да поштују УН-ову одлуку да се Асанж одмах ослободи:
https://diem25.org/urging-sweden-and-the-uk-to-free-julian-assange/
Више информација о Асанжовој правној ситуацији можете прочитати на:
https://justice4assange.com/
Рената Авила је адвокатица из Гватемале, која се бави људским правима и специјализована је за интелектуалну својину и нове технологије.
Радила је као један од адвоката који су представљали лауреаткињу Нобелове награде за мир, Ригоберту Менчу Тум. Сарађује са Викиликсом од 2009. године, пружајући им правне савете, а од 2010. пружа правне савете Џулијану Асанжу и https://www.couragefound.org и чланица је њиховог саветодавног одбора.
Бави се истраживањем везе између интернета и људских права, а од 2009. се прикључила Тиму Бернерсу Лију, као координаторка кампање https://webwewant.org/ и фондације Web foundation, које су посвећене очувању и поштовању људских права, као одговор на претње које у будућности представља интернет.
Тренутно ради као чланица управног одбора https://creativecommons.org и пружа правну помоћ многим узбуњивачима.
Бесплатне карте (највише ЧЕТИРИ) можете преузети на благајни Народног позоришта, најкасније до 19. јуна 2016. у 20.00.
Сви који остану без улазница, моћи ће да прате директан пренос у фоајеу Сцене „Раша Плаовић“.
Разговор ће се водити на енглеском језику, уз обезбеђен симултани превод.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Народно позориште у Београду, 19. јун 2016.
„Прво су дошли по Асанжа…“ – глобални догађај у којем ће учествовати многе личности из јавног живота, слави узбуњиваче и слободу изражавања.
Јединствени глобални догађај „Прво су дошли по Асанжа“, који слави узбуњиваче и слободу изражавања, догодиће се истовремено у десет главних градова у тренутку када започиње пета година откад је Џулијан Асанж противправно затворен у амбасади Еквадора у Лондону.
Међу учесницима су Пети Смит, Брајан Ено, Пи Џеј Харви, Лајбах, Ноам Чомски, Јанис Варуфакис, Аи Виевеи, Вивијан Вествуд, Мајкл Мур, Кен Лоуч, Славој Жижек, Едгар Морен, Бернард Стиглер, Франко Бифо Берарди, Балтазар Гарзон, Ејми Гудман, Игњацио Рамонет, Крис Хеџес, Жан Мишел Жар, Евгениј Морозов, представник Уједињених нација Алфред де Зајас – који ће се окупити да славе узбуњиваче и осуде политички прогон Викиликса. Џулијан Асанж ће се уживо обратити из амбасаде Еквадора, која је под полицијском опсадом.
Симултани догађаји у Центру „Помпиду“ у Паризу, Позоришту „Фолксбине“ у Берлину, Позоришту „Бозар“ у Бриселу, Circulo de Bellas Artes у Мадриду, „Fashion Week“ у Милану, Народном позоришту у Београду, започеће „Асанжову недељу“ која обухвата и догађаје у Њујорку, Китоу, Буенос Ајресу и Монтевидеу.
У недељу, 19. јуна, навршиће се 2022 дана откад је Џулијан Асанж заточен без икакве оптужбе. Уједињене нације су пре четири месеца изгласале да га Велика Британија и Шведска бесправно држе у притвору од његовог хапшења 7. децембра 2010. Уједињене нације су наредиле његово хитно ослобађање и компензацију. Ове две земље до сада нису испуниле захтеве.
Британски редитељ Кен Лоуч, који је ове године добио „Златну палму“ у Кану, истиче да се прикључио овом догађају заједно са многим другим присталицама зато што је „наш правни систем изманипулисан и држи једног храброг човека у изолацији“ и да „сви који брину за слободу информисања треба да инсистирају да се претње против Асанжа повуку. Мора му се омогућити да напусти своје склониште, без страха да ће га депортовати или испоручити онима који му желе зло“.
У Народном позоришту у Београду гледаоци ће моћи да прате догађај од 20.30 часова. Поред директног укључења Асанжа, публика ће имати прилику уживо да чује и постави питања Викиликсовој адвокатици, Ренати Авили.
Догађај ће моћи да се прати на веб сајту https://freeassangenow.org/
За више информација о Асанжовом притвору, посетите: justice4assange.com