Вести

У КРАЉЕВУ ОДРЖАН ГАЛА КОНЦЕРТ СОЛИСТА И ОРКЕСТРА ОПЕРЕ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

8 јун 2013

У оквиру Фестивала уметности „Маглич“, у суботу 8. јуна на "Тргу српских ратника" у Краљеву одржан је Гала концерт солиста и Оркестра Опере Народног позоришта у Београду.

На првом гостовању Опере Народног позоришта на отвореном у том граду, под диригентском управом Ане Зоране Брајовић, наступили су прваци и солисти Јасмина Трумбеташ Петровић, Александра Ангелов, Дејан Максимовић, Миодраг Д. Јовановић, Владимир Андрић, Хон Ли, Драгољуб Бајић, Александар Стаматовић, Иванка Раковић Крстоношић, Александра Стаменковић Гарсија и гост Никола Мијаиловић.
Одушевљена публика на препуном Тргу уживала је у аријама и дуетима из популарних опера "Аида", "Тоска", "Трубадур", "Кармен", "Фауст", "Андре Шеније", "Чаробна фрула", „Лучија од Ламермура“...
Концерт је режирала Ивана Драгутиновић Маричић.
Културни центар „Рибница“ Краљево организује фестивал „Маглич“ са циљем да што широј публици приближи врхунско стваралаштво из различитих уметности.
Директорка КЦ „Рибница“ Александра Кљајевић изјавила је да је фестивал, који траје  од 5. до 9. јуна, израстао из „Дана уметничке музике“ - манифестације која је претходних година показала да елитна уметност није само за затворене уметничке кругове.
- И „Маглич“ и још два фестивала које смо пре три године покренули, то су „JazzIbar“ и „Street Art“, организујемо са минималним средствима и огромним ентузијазмом. Наша жеља није да само Краљевчанима пружимо уметничке догађаје, већ и да квалитетним програмима призовемо госте из околних градова и допринесемо развоју културног и манифестационог туризма у Србији. Срећни смо што у томе имамо разумевање и изузетну подршку управника Народног позоришта господина Дејана Савића - казала је Александра Кљајевић.
Савић је истакао да је још пре две године, у првим контактима са Културним центром у Краљеву, видео да ту постоји одличан тим који је спреман да изнесе велике пројекте.
- Нашли смо се око заједничког става да велике уметничке догађаје треба приређивати и ван Београда, да Оперу треба извести из концертних дворана и приближити што већем броју људи. Верујем да је вече оперских арија само почетак и да ћемо ускоро наћи начин да комплетну оперску представу изведемо и у Краљеву, јер у овом граду постоје људи са енергијом за такве подухвате - оценио је Дејан Савић.
На програму ФУ „Маглич“ су изложбе, промоције, музичко-сценски „Времеплов“ - пучке забаве на трговима („Путујући ћутутук“), а вече после концерта Опере Народног позоришта, наступиће и квартет оркестра „Гудачи Светог Ђорђа“.
М.Б.

Извештај РТС-а можете прочитати ОВДЕ