Вести

У МУЗЕЈУ НAРОДНОГ ПОЗОРИШТA ОБЕЛЕЖЕН ЈУБИЛЕЈ ПОЗОРИШНИХ НОВИНA

8 март 2011

Јубилеј - 50. број листа "Позоришне новине", које Национални театар објављује месечно као подлистак у сарадњи са "Вечерњим новостима", обележен је у уторак 8. марта у Музеју Народног позоришта.

Напомињући да су новине „од данас део сталне поставке Музеја Народног позоришта“, кустоскиња Музеја Зорица Јанковић казала је да оне представљају живи део нове музејске збирке, која ће се сваког месеца увећавати за нови број и тиме јачати успостављену комуникацију између националног театра и његове публике.
- „Густав Паули, један од највећих светских музеолога, дугогодишњи директор музеја у Бремену и Хамбургу, једном приликом је рекао: „Савременост спада у најнепосредније и најлепше задатке музеја“. Наше „Позоришне новине“ полако постају прави трезор позоришне свакидашњице. У њима се крије комплетан потенцијал за будућа представљања нашег времена – истакла је Јанковићева.
Према њеним речима, у неко будуће време за истраживаче историје нашег Националног театра, поред штампаних и електронских записа о изведеним представама и позоришним ствараоцима, од велике важности биће информације о амбијенту у којем су оне настајале и информације о реакцијама публике.
- Свесни чињенице да ће будуће време имати и своје тумачење историје, „Позоришне новине“ данас остављају траг да се данашња збивања што објективније сагледају и запишу – казала је Зорица Јанковић.
Подсећајући да је Бранислав Нушић давне 1901. године покренуо „Позоришни лист“ у којем је позвао на оснивање Музеја Народног позоришта, управник Националног театра Божидар Ђуровић констатовао је да данас, након пуно покушаја, Народно позориште има и свој репрезентативни Музеј, али и стабилне новине великог тиража које славе 50 бројева и улазе већ у шесту годину излажења. - A своју стабилност, коју многи покушаји оснивања новина и часописа у Националном театру нису имали, наше новине дугују с једне стране уредничкој концепцији спремној да се развија у складу са захтевима тржишта, а с друге стране „Вечерњим новостима“, компанији која је интерес Народног позоришта препознала и као свој, те јасном подршком, креативном, финансијском и сваком другом, омогућила да се похвалимо како су наше „Позоришне новине“, које излазе једном месечно као подлистак „Вечерњих новости“, најтиражније позоришне новине на свету – казао је Ђуровић.
Он је додао да у то име, и „Вечерњим новостима“ и Народном позоришту честита овај јединствени јубилеј са жељом да се, у годинама које долазе, обележи још много јубилеја „Позоришних новина“.
Новинарка културне рубрике "Новости" Вукица Стругар изразила је задовољство што се и садржајем "Позоришних новина", као и својим недељним додатком и редовном дневном рубриком тај лист "још увек бори да култура сачува свој простор".
Главни уредник новина Жељко Хубач је подсетио да је идеја о оснивању „Позоришних новина“ проистекла 2004. године, а веома брзо после тога је и реализована.
- Та цела идеја потекла је из неке наше жеље да покушамо да што већи број наших гледалаца информишемо о догађајима у самој кући. Нисмо били претерано амбициозни, направили смо прва три броја, а потом смо, екипа окупљена око маркетинга, чији је шеф, као и данас, била Љиљана Лазић Михајловић, дошли на идеју да „Позоришне новине“ објављујемо као подлистак неког дневног листа – објаснио је Хубач.
Он је напоменуо да су, убрзо после тога, „Позоришне новине“ једном месечно биле објављиване као додатак „Политике“, али је та сарадња, после извесног времена, морала да буде прекинута због економских разлога.
Хубач је додао да је веома задовољан досадашњом сарадњом са „Вечерњим новостима“ и нагласио да му је драго што су новине у ових шест година, колико излазе, успеле да сачувају своју „аутентичну ликовност“.
Његова заменица Јелица Стевановић је указала да се „Позоришне новине“ осим по „том неком маркетиншком и дистрибутивно – презентативном аспекту као подлистак дневних новина које су нам обезбедиле тираж и, надамо се, континуитет у излажењу“ садржајно издвајају „односом према историји Народног позоришта“.
- Сви досадашњи листови Народног позоришта су се бавили дневно – актуелним темама, а ми се од почетка трудимо да се бавимо историјом Народног позоришта на начин за који се надамо да је занимљив широкој публици, кроз фељтоне и текстове који се баве најавом нових репертоарских поставки – рекла је Стевановићева.
М.Б.