Вести

У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ОДРЖАН „ШКОЛСКИ ЧАС“ СА МИЛАНОМ ГУТОВИЋЕМ

9 фебруар 2011

Популарни глумац Милан Лане Гутовић био је у среду 9. фебруара први гост “Школског часа”, новог циклуса Музеја Народног позоришта који ће се једном месечно одржавати у том простору.

Присутне ученике основних школа “Краљ Петар Први” и “Бора Станковић” поздравила је кустоскиња Музеја Зорица Јанковић која их је у кратким цртама упознала са радом те институције и Народног позоришта.    
Представљајући Гутовића као признатог драмског уметника који је током досадашње каријере одиграо „један озбиљан репертоар у југословенским позориштима“, драматург Жељко Хубач је напоменуо да је циљ „Школског часа“, чији ће гости бити познати глумци, да деца заволе театар како би што чешће долазила у њега.
Током разговора који је трајао отприлике колико и један школски час, Лане је причао о неким мање познатим детаљима из свог глумачког живота, али и признао да је тек данас преузео своју диплому са факултета, иако је дипломирао пре више од четири деценије.
- Никад нисам мислио да ћу бити глумац. Чак нисам ни маштао о томе. Ја сам постао глумац пре него што сам почео да маштам – казао је Гутовић који је глуму, на Академији за позориште и филм, студирао паралелно са Природно – математичким факултетом.
Он је открио да је Академију уписао због тога што је његова сестра имала неостварене позоришне амбиције и нагласио да му ни данас није јасно како је успео да положи пријемни испит.
- Дошао сам обучен као кретен. Имао сам неко листер одело и машну. Умео сам да изрецитујем неку песму од Војислава Илића, а када сам кренуо да говорим прозни текст... ту је било „туц муц“, и на крају „муц муц“. Рекао сам да сам заборавио текст и отишао. Уопште не разумем како сам положио тај пријемни испит – рекао је Гутовић кроз смех.
Првак Националног театра причао је и о неким позоришним догађајима иза кулиса, процесу и динамици настајања представа, а осврнуо се и на такозване глумачке ритуале којима он, како је нагласио, никада није прибегавао.
- То је индивидуална ствар. Систем памћења и систем заборављања зависи од типа личности. Ја се ретко када преслишавам пред представу, али ме зато јури суфлерка. Имам систем памћења који се не односи на текст, него на ситуацију, тако да ми мизансцен диктира оно што ћу да говорим – казао је он и признао да има проблеме са памћењем текста.
- Ја имам селективно памћење. Ако ми се неки текст чини глуп, ја не покушавам ни да га памтим, него то што је глупо, једноставно не изговорим – рекао је Лане.
Пред крај сусрета, школарци су добили прилику да му поставе неколико питања, а интересантно је да су сва била у директној вези са популарном серијом „Бела лађа“ у којој Гутовић тумачи лик главног јунака Срећка Шојића.
У оквиру дружења са Ланетом, који је свим малишанима поделио аутограме, а са већином се и фотографисао, приказани су и инсерти из три представе са актуелног репертоара Народног позоришта у којима игра – „Лажа и паралажа“, „Веселе жене виндзорске“ и „Златно теле“.
Микојан Безбрадица