Вести

У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ОДРЖАН СУСРЕТ СА ГАБРИЈЕЛОМ КОМЛЕВОМ

13 мај 2011

У оквиру циклуса „Сусрети“, у понедељак 16. маја, у Музеју Народног позоришта, одржано је вече са еминентном гошћом из Санкт Петербурга, примабалерином Маријинског театра - Габријелом Комлевом.

У разговору са вршиоцем дужности директора Балета Народног позоришта Милошем Дујаковићем, славна уметница говорила је о својој богатој каријери, а највећи део био је посвећен премијери чувеног класичног балета Лудвига Минкуса „Бајадера“ која ће, у њеној кореографској поставци, бити одржана у четвртак 19. маја на Великој сцени.
Комлева је поставку са нашим балетским уметницима радила у две етапе. Први део у трајању од две недеље одрадила је у марту и сада, пред премијеру, присутна је већ три седмице у Београду. За ансамбл Балета и солисте, Комлева је казала да су се сви јако трудили и да су имали огромну жељу да ураде посао како треба.
- Веома волим овај балет. Верујем да све балерине које играју воле "Бајадеру" јер је то највиши врх до кога један плесач може да дође у својој каријери зато што пружа различите могућности сваком ко га игра. Овај балет има много тога уметничког у себи - оценила је Комлева која је годинама веома успешно играла главну улогу – бајадеру Никију, индијску играчицу.
Она је додала да је то сложен и компликован балет јер захтева да се влада различитим областима балетске уметности и нагласила да "ту мора да буде драматизма, лирике, владања различитим техникама и много слуха".
Уметница изузетно богате каријере Комлева истакла је да је у данашњој Русији однос према балетској уметности изузетно добар.
- Обична публика и ја се потпуно слажемо, ми волимо добар плес без обзира да ли је класичан или модеран балет, а ако је добро урађен, онда то сви поштују - казала је Комлева.
Она сматра да је проблем у савременом балету у свету што су играчи талентовани, паметни и имају добру технику, али су веома прагматични и немају довољно срца. Раније се, како је казала, ценило само оно уметничко којим су могли да се реше велики проблеми.
Говорећи о својим најдражим улогама, она је казала да је наклоњена оним ролама „које имају одређени смисао, које имају драмску радњу и нешто уметничко у себи, али и драмски набој.
- Такође, ја волим нешто херојско, али у исто време и дирљиво. На пример, Силфиду – открила је Комлева.
Сусрет је завршен уручењем сребрњака Народног позоришта који је славној уметници поклонио управник Народног позоришта Божидар Ђуровић. Он је казао да јој „ову ситницу“ дарује у знак захвалности за пријатељство, подршку и све оно што је у протеклом периоду учинила за Национални театар. Ђуровић је додао да верује да је „ово тек почетак наше сарадње“ и изразио наду да ће госпођа Комлева још радити у Народном позоришту које је, како је нагласио, „од вечерас њена кућа“.
Комлева је уврштена у легенде петербуршке сцене. Балетско школовање - Ваганова и петербуршки Конзерваторијум завршила је са одличним успехом.
У периоду од 1957. до 1988. године била је примабалерина Кировског, Маријинског Театра.
Са огромним успехом носила је академски репертоар и стекла титулу Ballerine Petipa.
Своје улоге спремала је са чувеним педагогом Наталијом Дудинском и другим прослављеним балет мајсторима као што су: Е. Љук, Б. Шавров, Г. Уланова и К. Сергејев.
Учествовала је у многим новим креацијама домаћих кореографа. Као што каже чувена руска енциклопедија Балет: Трасирала је нови правац у извођењу савремених дела. Њена игра увек се одликовала благородним академизмом, музикалношћу, драмском виртуозношћу и изузетном техником.
Од 1979. ради као балет-мајстор и репетитор у Маријинском театру, подједнако са домаћим и страним звездама балета.
Остварила је бројне преносе класичних балета како на домаћим руским, тако и на иностраним сценама. О њој је снимљено више филмова.
Од 1987. предаје на катедри Балетмајстор – репетитор на Конзерваторијуму у Ст. Петерсбуругу, а 2009. постаје и шеф ове катедре, професор.
Међу признањима најважнија су:
• Народни уметник СССР
• Заслужни уметник Дагестана
• Лауреат Државне награде Русије – М.Глинка
• Најбољи уметник године
• Најбољи уметник године у ТВ филмовима
• Најбољи увежбач
• Најбољи балет-мајстор
Интернационални биографски институт у неколико наврата прогласио ју је Женом године.
Председник друштва за заштиту руског класичног балетског стила игре у Енглеској, постаје 1994. године
У уметничкој каријери Габријеле Комлеве улога Никије заузима важно  место. У тој улози је њен таленат највише дошао до изражаја. Екранизација “Бајадере” са Комлевом у главној улози проглашена је од стране “BBC”-ja за најбољи музички филм 1979. године.
У представи, посвећеној стогодишњици првог извођења балета “Бајадера” , велика руска балерина Тамара Карсавина послала је Комлевој честитку следеће садржине:”Бајадера – јединствени, непревазиђени балет; знам да се велика традиција руске балетске школе пажљиво чува у граду кога се ја са нежношћу сећам”.
М.Б.