Вести

У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ “ВИРЏИНИЈА ВУЛФ”

2 март 2011

У оквиру циклуса „Промоције“, у среду 2. марта у Музеју Народног позоришта у Београду одржана је промоција књиге Александре Лемасон „Вирџинија Вулф“ коју је објавила издавачка кућа „CLIO“.

Књига француске новинарке Лемасон, објављена у оквиру едиције “Клепсидра”, даје нове увиде засноване на брижљивом истраживачком раду ауторке, биографским подацима велике списатељице и њеним делима.
Према речима уредника едиције и универзитетског професора Зорана Пауновића, настојећи да расплете нити Вирџинијиног духа, Лемасон читаоцима нуди могућност другачијег повезивања чињеница и открива чиме је такво јединствено стваралаштво подстакнуто. Он је истакао да ова књига, иако је тешко занемарити легенду, представља позив на поновно читање Вирџиније Вулф, без икаквих предрасуда о њеном животу.
Лемасон, покушава да нађе одговор на питање ко је Вирџинија Вулф, истражујући њене депресије, лудило, самоубиство.
Пажљивим стилским изразом, ауторка започиње своје откривање од краја, од списатељициних дела, надајући се откривању почетка.
Вирџинија Вулф, једна од највећих британских романсијерки, у марту 1941. године, у својој 59. години, одлучила је да оконча живот. Није студирала, није имала деце и већи део живота је провела с истим човеком. Иза себе је оставила обимно књижевно дело, које чини 11 романа, четири есеја, позоришни комад и стотинак критичких чланака.
О књизи су говорили и Биљана Дојчиновић и Александар Димитријевић, доценти Филозофског факултета у Београду.
М.Б.