Вести

У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "ИЗА КУЛИСА"

2 новембар 2012

Изложба фотографија „Иза кулиса“, фотографа Марка Рисовића, отворена је у петак 2. новембра у Музеју Народног позоришта у Београду.

Аутори поставке, која се приређује поводом шест година излажења часописа "National Geographic" на српском језику, су Зорица Јанковић, кустос Музеја Народног позоришта у Београду и Игор Рил, главни уредник часописа "National Geographic" Србија.
У име Куће и в.д управника Дејана Савића, који је био спречен да присуствује отварању због раније уговорених уметничких обавеза, присутне је поздравио помоћник директора Опере Народног позоришта у Београду Драган Стевовић.
Он је казао да му је веома драго што један тако реномиран часопис, као што је Национална географија, приређује изложбу управо у Музеју Народног позоришта.
Стевовић је посебно скренуо пажњу на текст "Иза кулиса", објављен у најновијем броју овог часописа, истичући да би могао да буде "један додатак каталогу изложбе зато што се у њему могу прочитати занимљивости које прате процес стварања представе, а који публика најчешће нема прилике да види".
Кустоскиња Јанковић је оценила да Рисовић "на чудесни начин открива слику живота иза сцене, употпуњујући нам личну представу комплексности позоришног стваралаштва“
- Једна фотографија говори више од 1.000 речи, позната је максима којом смо се руководили када смо се одлучили да позоришној публици прикажемо животе иза сцене, односно атмосферу у којој се реализују представе националног театра. Због тога смо позвали у госте светски познати и признати часопис Националну географију да својим умећем, нашим посетиоцима, путем фотографије, створи могућност да доживе илузију сопственог присуства у реализацији позоришних представа - казала је она.
- Постоје неки тајновити светови скривени од ока обичног посматрача. Потребна је радозналост, отвореност према новим искуствима и оправдање у виду фото апарата, да би се завирило иза завесе и уживало у изненађењима која нам ти светови нуде - истакао је Рисовић и нагласио да се живот у позоришту одвија непрекидно, на сцени и ван ње, кроз стално преплитање светлости и таме, комедије и драме, и кроз мале ствари које представљају тек фрагменте на позорници универзума.
- Ово је прича која почиње да тече онда када се пређе та нејасна граница на којој престаје позорница а почиње стварни живот позоришта - додао је Рисовић који је добитник бројних награда и признања и стални сарадник српског издања часописа "National Geographic".
Уредник часописа Игор Рил захвалио се Народном позоришу и свим присутнима, и том приликом подсетио да је "Национлна географија", када се пре шест година "отиснула на пучину и започела ово дивно путовање у жутом оквиру, донела многа знања и изузетне слике из свих делова света, али и из нашег непосредног окружења".
- Ветрови су нам углавном били наклоњени у документовању живота у свим његовим облицима, а данас представљамо живот позоришта скривен од очију публике, захваљујући фотографу Марку Рисовићу - рекао је он и прогласио изложбу отвореном.
Посетиоци ће изложбу моћи да погледају до 20. новембра.
М.Б.