Вести

У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА “ИЗА СЦЕНЕ” КОСТЕ ДИМИТРИЈЕВИЋА

20 април 2012

У оквиру циклуса „Промоције“, у петак 20. априла у Музеју Народног позоришта, представљена је књига Косте Димитријевића „Иза сцене“.

Ово јединствено дело у нашој театрологији, Димитријевић је урадио у форми аутентичне исповедне прозе чувених драмских уметника и некадашњих чланова Народног позоришта у Београду - Раше Плаовића, Миливоја Живановића и Љубинке Бобић.
Ови веома обухватни и аналитични портрети на теме живота, дела и времена, представљају узбудљиво сведочанство о животу и стваралаштву троје великана српског театра који су деценијама били љубимци публике.
Директор „Просвете“Јован Јањић казао је да је та издавачка кућа са великим задовољством прихватила да објави једну овакву књигу која говори о таквим глумачким величинама као што су били Плаовић, Живановић и Бобићева.
- Људи, поготову они који раде на истакнутим местима и познати су у свом времену, дају печат том времену у којем живе, па сходно томе, време се управо распознаје по људима и догађајима у њему. Из тог разлога, ова књига не говори само о овим великим глумцима, него и о времену у којем су живели – рекао је Јањић и подсетио да су делови из Димитријевићеве књиге својевремено објављивани у “НИН”-у, “Летопису Матице српске” и “Театрону”.
Театролог Ксенија Марковић Шукуљевић је истакла да је Димитријевић у књизи “Иза сцене” веома убедљиво пренео исказе, сећања и исповести троје великана српског глумишта.
- Данас, после три и по деценије од њиховог одласка са животне и уметничке сцене, записи о њима представљају праве драгоцености – оценила је она.  
Књижевник др Василије Калезић је нагласио да је Димитријевић “писац који има такве способности захваљујући којима се јасно види његов опис, став, мишљење...” и указао да је он овом књигом “додатно обогатио свој књижевни, али и истраживачки рад”.
Димитријевић је рекао да је књига веома обимна зато што обухвата три, такође, обимне теме као што су живот, дело и време, а које су, како је нагласио, код сво троје глумачких великана, биле заиста врло богате.  
- Можда би било боље да је књига имала наслов “Срце, зној и сузе”. То је, уствари, била реченица Миливоја Живановића. Но, мислим да ни овај, “Иза сцене”, није лош. Иначе, током овог свог стваралачког рада, постао сам веома близак са сваким од ово троје незаборавних глумаца – казао је Димитријевић.
Одломке из књиге читала је драмска уметница Биљана Ђуровић.
Уочи почетка промоције, представник Академије “Иво Андрић” из Београда Слободан Филимоновић уручио је Кости Димитријевићу “Повељу за животно дело”.
М.Б.