Вести

У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ПРЕДСТАВЉЕНЕ ДВЕ КЊИГЕ ДЕЈАНА ЧАВИЋА

19 септембар 2012

Књиге драмског уметника Дејана Чавића "Представа позоришта" и "Употреба гласа" представљене су у среду 19. септембра у Музеју Народног позоришта у оквиру програма "Глумачко писмо".

Књига „Представа позоришта“, коју је објавила издавачка кућа "Албатрос плус", по много чему представља аутентично казивање о феномену позоришне уметности који се у највећој мери односи на славну историју Атељеа 212, као и његових врсних актера који су оставили неизбрисив траг у нашој националној култури. Кроз ову занимљиву и лично интонирану исповест – попут слике у покрету дефилују успешно портретисани ликови Мире Траиловић, незаборавних Зорана Радмиловића и Данила Бате Стојковића, али и Мире Бањац , Властимира Ђузе Стојиљковића...Књига "Употреба гласа" ("Алтера", 2009) представља узбудљиву анализу литературе из једног до сада неиспитаног угла, из угла глумачке говорничке вештине. Написана је стручно и високо писмено, али истовремено лепим и једноставним, скоро говорним језиком, тако да је приступачна и лака за читање, што је чини пријемчивом за веома широк аудиторијум.
Поред аутора, о књигама су говорили театролог др. Зоран Т. Јовановић, издавач Јагош Ђуретић, глумац Павле Минчић и драматург Ивана Димић која је оценила да су "Дејанове књиге сличне зато што их је написао исти аутор, али су различите по садржају".
Говорећи о књизи "Употреба гласа", она је казала да би "било пожељно да је има сваки млади глумац, јер може да отвори тајну умећа глумљења , а што се тиче љубитеља књиге, њима је пружена шанса да буду упућени у тајне позоришног умећа".
- Када је реч о "Представи позоришта" она за разлику од "Употребе гласа", у неком педагошком смислу, није учило, зато што у њој Чавић, као искусан глумац, прича о позоришту из личног угла" - рекла је она.
Ђуретић је нагласио да су ове две књиге првенствено намењене оним људима који желе да се баве позоришном уметношћу.
Према његовом мишљењу, оне су намењене и "елити, која је у овој земљи мала и прилично сиромашна".
Бројна публика била је у прилици да чује Чавићев монолог из Хамлета, кога је играо пре 53. године на сцени Народног позоришта у Сарајеву, као и његову интерпретацију чувене песме Лазе Костића "Santa Maria della Salute".
M.B.