Вести

У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА ПРОМОВИСАНА КЊИГА О МИЛАНУ ГРОЛУ

15 новембар 2012

Књига Зорана Т. Јовановића "Позоришно дело Милана Грола", коју је објавила Матица српска из Новог Сада, представљена је у четвртак 15. новембра у Музеју Народног позоришта, у оквиру циклуса "Промоције".

О том капиталном издању, у којем се кроз двадесетак поглавља целовитије представља Гролово позоришно деловање у Србији, осим аутора, говорили су проф. др. Мира Радојевић, проф. др. Драгана Чолић Биљановски и директор Позоришног музеја Зоран Максимовић који је оценио да је господин Јовановић "овом театролошком христоматијом исправио историјску неправду према том великом културном посленику".
- Јовановић је расветлио, докуметовано изложио, реконструисао, анализирао и научно вредновао Гролово театарско стваралаштво и допринос позоришној уметности. Ова књига је нужна литература за све будуће истраживаче Гроловог дела - рекао је Максимовић
Милан Грол (31. август 1876., Београд - 3. децембар 1952., Београд), био је српски књижевник, политичар и дугогодишњи драматург и управник Народног позоришта у Београду.
Дипломирао је 1899. године на Филолошко-литерарном одсеку Филозофског факултета у Београду, а потом студира две године у Паризу књижевност и позориште.
Поред низа написаних књижевних есеја и политичких чланака, бавио се и превођењем либрета за оперу са француског језика.
Написао је књиге "Позоришне критике", "Из предратне Србије", "Из позоришта предратне Србије", "Лондонски дневник", "Искушења демократије", "Кроз две деценије Југославије".
М.Б.