Вести

У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТЕ ПРЕДСТАВЉЕНА ПИНТЕРОВА КЊИГА “НОВИ СВЕТСКИ ПОРЕДАК”

25 јануар 2012

Књига “Нови светски поредак” Харолда Пинтера (1930-2008), која садржи две његове позне драме и беседу поводом Нобелове награде, којом је 2005. године на аутентичан начин изразио свој књижевни, политички и људски став, представљена је у среду 25. јануара у Музеју Народног позоришта.

Књигу, коју је објавила издавачка кућа “Архипелаг” у оквиру циклуса “Премијере”, чине драме “Нови светски поредак” и “Пепео пепелу” којима је Пинтер дао снажну критику модерне светске историје и политике, показујући сав распон драме угроженог човека пред моћи и насиљем.
О књизи су говорили главни уредник “Архипелага” Гојко Божовић, предаваћ Јована Павићевић, тетатролог Јован Ћирилов и професорка књижевности Радмила Настић која је оценила да Пинтер у драми “Нови светски поредак” крајње минималистичким средствима обликује упечатљиву критичку слику модерног света.
Она је казала да, на другој страни, драма “Пепео пепелу” суочава читаоца с питањем насиља у историји, политици и свакодневици 20. века, с посебном снагом постављајући питање фашизма и дилему да ли је он историјски окончан.
Пинтер је пример ангажованог писца и интелектуалца који се недвосмислено ангажовао у најважнијим јавним и политичким питањима последњих деценија 20. века као изразити критичар питања политичке моћи у међународним односима и као страсни заступник људских и грађанских права. Његов ангажман огледао се у многобројним публицистичким текстовима, јавним апелима и конкретним јавним и политичким акцијама у Великој Британији и у многим другим земљама.
Догађаји на британској и светској политичкој сцени нису га остављали равнодушним, као што ни друге нису остављале равнодушним његове одрешите реакције.
Пинтерове драме преведене су на све веће светске језике и игране у свим важнијим светским позориштима.
Божовић је најавио да ће следећа промоција “Архипелага” у Музеју Народног позоришта бити посвећена изабраним драмама Едварда Бонда.
М.Б.