Вести

У МУЗЕЈУ НП ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "НУШИЋ КАО УПРАВНИК НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА"

3 новембар 2014

Поводом обележавања 150. рођендана нашег великог комедиографа, у понедељак 3. новембра, у Музеју Народног позоришта отворена је изложба „Бранислав Нушић – управник Народног позоришта у Београду (1900–1902)“ аутора Мирјане Одавић, кустоса-саветника Музеја позоришне уметности Србије и театролога Јелице Стевановић.
Присутне је, у кратком говору, поздравио директор Музеја Драган Стевовић, а потом се обратила проф. др Драгана Чолић Биљановски која је, отварајући изложбу, казала да има велику част, али и задовољство што то ради "вечерас, овде, на овом месту, у Нушићевом Народном позоришту, поводом његове 150 годишњице рођења".
Говорећи о ауторкама, она је истакла да су у питању особе које представљају "два бисера српске театрологије".
- На њиховим радовима, сваки доктор наука театрологије и позоришта би могао да се постиди. И то кажем аргументовано, као човек који се бави тим послом, који живи за позориште и, наравно, за Нушића - казала је Чолић Биљановски.
У наставку говора, прочитала је свој текст под називом "Писмо Аги" у којем je, обраћајући се Нушићу, кроз горки хумор, направила паралелу између времена у којем је живео и стварао наш славни комедиограф и садашњег тренутка.
- Наравно, како онда, тако и данас, наша Србија је била увек у "некој ситуацији". Па, и сада смо, такорећи, опет, у "некој ситуацији". Многе сличности са тим временом, присутне су и данас - приметила је, између осталог, Чолић Биљановски и "известила" свог омиљеног писца где су данас и шта раде његови народни посланици и сумњива лица, др-ови и госпође министарке...
- Драги Ага, твоја дела су данас актуелнија, но за твог живота. Многи би да те превазиђу, досегну, редитељски осакате, драматуршки крате, дописују... Али, публика се не може преварити. У години када обележавамо 150 година од твог рођења, твоја Српска академија наука и уметности, иницијатор је идеје да те, као народ и држава, прогласимо европским драмским писцем, као што су то Шекспир, Молијер, Гете, Гогољ, Чехов. То је иста она академија која те је одбила 1924. године јер ниси био довољно "академска фигура". А, 1933. године, када си се, ваљда, поправио мало, најзад те је примила у ред бесмртника, како си и сам говорио. Зато драги Ага, ти си бесмртан, јер "Тако мора бити" - казала је, на крају обраћања, Чолић Биљановски и позвала присутне да погледају изложбу и уживају у њој.
Већина коришћене грађе (фотографије, документа, позоришни плакати, текстови из штампе) која сведочи о кратком периоду током којег је Нушић био на челу нашег Националног театра чува се у фондовима МПУС и Архива Србије.
Изложба ће бити отворена до краја јануара 2015. године.
М.Б.

Више фотографија можете погледати ОВДЕ