Вести

У ОКВИРУ БЕОГРАДСКОГ ФЕСТИВАЛА ИГРЕ ОДРЖАНА ПРЕМИЈЕРНА ОБНОВА БАЛЕТА "ЈЕСЕЊЕ ЦВЕЋЕ"

10 април 2013

Премијерна обнова балета "Јесење цвеће", у оквиру представе "Triple Bill" која је у званичној селекцији Београдског фестивала игре, одржана је у суботу 13. априла на Великој сцени.

Аутор либрета и кореографије је Мари-Клод Пјетрагала која каже да је надахнуће за овај комад, нашла у индустријској револуцији с краја 19. и почетка 20. века.
- Сабор сеоске заједнице слави смену годишњих доба. Реч је о културном искорењивању и пропадању обичаја, осведоченом у сеоском егзодусу који се понекад претвара у изгнанство - истиче призната уметница која је завршила Балетску школу при париској Опери.
Ангажман у Балету париске Опере добија одмах, а статус звезде 1990. године, после наступа у балету "Дон Кихот" у верзији Рудолфа Нурејева.Играла је главне улоге у целокупном класичном репертоару ове компаније и радила са многим значајним савременим кореографима. Године 1998. постаје директор Националног балета из Марсеја, за који је креирала укупно девет наслова.Сопствену трупу је основала 2004. године.
У оквиру представе "Тriple Bill", изведени су и балети "Step Lightly" Пола Лајтфута и Сол Леон, и "Шест плесова" Јиржија Килијана.
М.Б.