Вести

У ШАПЦУ ОДРЖАНА ПРЕМИЈЕРА ПРЕДСТАВЕ "БИЗАРНО", У БЕОГРАДУ 12. ОКТОБРА

1 октобар 2013

Драма "Бизарно", по тексту Жељка Хубача и у режији Снежане Тришић, премијерно је изведена 1. октобра у Шабачком позоришту, док је премијера на Сцени "Раша Плаовић" Народног позоришта у Београду заказана за 12. октобар.

Представа је урађена у копродукцији та два театра, а улоге су остварили Игор Ђорђевић (Мартин, Ричи, Дејан), Никола Вујовић (Ђиђа, Саша, Гага), Милош Ђорђевић (Воја, Милан, Бикса), Соња Милојевић (Катарина, Мајда, Светлана) и Сузана Лукић (Мина, Ксенија, Ива).
Шабачка публика наградила је глумачку екипу дуготрајним и снажним аплаузом.
Хубачев црнохуморни комад, који има троделну структуру, у оквиру које глумци играју по три лика, је прича о трауматизованом друштву и појединцима који се лече кроз агресију, деструкцију и самодеструкцију.
У њему се на бизарно духовит начин преламају језиви злочини, смрт, насиље, убиства и самоубиства, трауме, зависности, сексуално злостављање и екплоатација жена, деструкција и самодеструкција, историјско и географско наслеђе и предодређење, кроз катаклизмично осећање безнађа у свакодневном животу и односима.
У сарадничкој екипи су Спасоје Ж. Миловановић (драматург), Љиљана Мркић Поповић (лектор), Дарко Недељковић (сценограф), Марина Меденица (костимограф), Срђан Марковић (композитор), Јасмина Урошевић (организатор), Сандра Жугић (инспицијент), Даница Стевановић (суфлер) и Димитрије Коканов (асистент драматурга).
Представа је изведена на отварању позоришне ревије "Шабачко позориште - позориште на правом путу", којом тај театар традиционално почиње нову сезону.
Овогодишњу ревију, на којој ће до 7. октобра учествовати више професионалних позоришта из различитих градова Србије, отворио је драмски писац и некадашњи директор Стеријиног позорја Миливоје Млађеновић.
Током трајања манифестације додељиваће се награде за глумца вечери, а последњег дана биће уручена и награда за најбољу представу.
Одлуком трочланог жирија, којим је председавала редитељка Лилијана Ивановић, за глумца вечери проглашен је Игор Ђорђевић.
Представа „Бизарно“ праизведена је 6. марта 2010. године у Босанском народном позоришту у Зеници, у режији Петра Каукова. Исте године, на Сусретима позоришта/казалишта БиХ у Брчком, по одлуци стручног жирија Хубачу је припала Награда за најбољи текст.
М.Б.

 

ИЗВЕШТАЈ СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ ЗА НОВИНАРЕ ОДРЖАНЕ 10. ОКТОБРА У МУЗЕЈУ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА

Поводом премијере представе "Бизарно", по тексту Жељка Хубача и у режији Снежане Тришић, која је заказана за суботу 12. октобар (20,30) на Сцени "Раша Плаовић", у Музеју Народног позоришта одржана је конференција за новинаре.
В.д. управника Народног позоришта Дејан Савић подсетио је да је представа 1. октобра са великим успехом премијерно изведена и у Шабачком позоришту.
Говорећи о копродукцијама, он је приметио да је то "један врло добар модел, који смо ми и раније користили са позориштима у Србији".
- Тако нешто може да служи као рецепт и за друга позоришта и уопште, као рецепт, за сарадњу између позоришта у Србији. Једна од тако великих сарадњи била је зимус са представом "Константин" у чијој реализацији је учествовало много српских позоришта. Драма "Бизарно" представља један леп каменчић у мозаику онога што нас чека ове године. После "Даме с камелијама", са лепим класичним текстом, сада имамо један савремени текст. У представи играју сјајни глумци, из наше Куће, као и гости. Убеђен сам да ће и ова премијера бити нешто чиме ћемо свакако моћи да се подичимо и да будемо задовољни - рекао је Савић.
В.д. директора Драме Спасоје Ж. Миловановић истакао је да је било сасвим природно да два успешна позоришта, као што су Народно и Шабачко, остваре копродукциону сарадњу.
Миловановић је оценио да Хубачев текст, који је он поклонио Народном позоришту без икакве финансијске надокнаде, представља "круну његовог досадашњег драмског стваралаштва".
- У свом комедиографском набоју, Хубач драматургију крви, сперме и суза, изврће и прави једну зачудну, исконструисану, ситуацију која је негде, можда, и могућа. Управо захваљујући томе што је потпуно исконструисана, она је невероватно и духовита. Та духовитост, тај квалитет овог текста, као и саме представе, шабачка публика веома је добро препознала на недавној премијери - рекао је Спасојевић.
Он је најавио да су у плану бројна гостовања представе "Бизарно", не само у Србији, него и у региону.
Директор Шабачког позоришта Зоран Карајић је испричао да је Хубачев текст први пут прочитао пре неколико година и да га је тада веома заинтригирао, а после његове светске праизведбе у Зеничком позоришту, "дефинитивно сам пожелео да радим ту представу".
- Срећом, коцкице су се сложиле саме по себи. Веома брзо смо се договорили са Народним позориштем и потом смо, свом снагом, ушли у тај пројекат - рекао је Карајић.
Хубач се захвалио свима који су омогућили да дође до реализације овог комада, а посебно глумцима који су успели да направе "позоришну представу од нечега што је само било слово на папиру и предложак за уметнички чин".
Редитељка је напоменула да се током процеса рада на овој представи "догодио колективни, тимски рад, што је данас, заиста, реткост када је позориште у питању".
Према њеним речима, Хубачев текст провоцира неке кључне феномене и проблеме у нашем друштву.
- Он има ту врло занимљиву структуру у оквиру које се налазе три одвојене приче које се догађају истовремено у једном београдском солитеру. Интересантно је како Хубач води тај заплет, а нама је било још интересантније и интригантније како да све то направимо на сцени. Тај солитер, заправо, представља метафору нашег друштва. Када то кажем, мислим на метафоре свих наших траума и свих кримогених радњи које се догађају у нашем друштву. Кроз ту структуру и хијерархију тог криминализованог и трауматизованог друштва, пробали смо да откријемо неке извитоперене системе вредности које владају како у појединачним, тако и у колективним односима - истакла је Снежана Тришић.
- Ово је представа о крајностима очајања која, онако, тужно, смешно и бизарно, открива разне текстонске поремећаје у овом друштву - оценила је она.
Глумци су казали да су веома уживали током рада на представи и додали да од београдске публике очекују исту реакцију каква је била и на премијери у Шапцу.
М.Б.