Вести

УЛАЗНИЦЕ ЗА ИЗВОЂЕЊЕ "КИР ЈАЊЕ" 08.04. ПРОДАЈУ СЕ ПО СПЕЦИЈАЛНОМ ПОПУСТУ ОД 50 ПОСТО

3 април 2013

Поводом Награде "Златни беочуг", која је припала ансамблу представе "Кир Јања", за трајни допринос култури Града Београда за 20 година успешног играња, улазнице за извођење овог култног наслова у понедељак 8.априла (19,30) продаваће се по специјалном попусту од 50 процената.

Признање, које додељује Културно-просветна заједница Београда, биће уручено у четвртак 11. априла у 12 часова на Великој сцени Народног позоришта.
Представа, по тексту Јована Стерије Поповића и у режији Егона Савина, премијерно је изведена 25. децембра 1992 и већ те године проглашена је за најзначајније остварење у култури.
У првој подели били су Предраг Ејдус (Кир Јања), Нада Блам (Јуца), Тамара Вучковић (Катица), Лепомир Ивковић (Мишић), Миленко Павлов (Кир Дима) и Михајло Викторовић (Петар).
Сценографију је урадио Герослав Зарић, костиме Бојана Никитовић, а музику је компоновала Ксенија Зечевић (1956-2006).
На Стеријином позорју 1993. године представа осваја три награде, а Предраг Ејдус добија и признање публике за најбоље глумачко остварење.
По избору позоришних критичара и београдских новинара "Кир Јања" је проглашена за најбољи комад и у тој години.
На Дан Народног позоришта ова представа добија још две награде и похвале: Предраг Ејдус и сценограф Герослав Зарић су лауреати Награде, а Нада Блам Похвале Народног позоришта.
Од првог извођења, представа је одиграна пред више од 70. 000 гледалаца. Гостовала је у Панчеву, Новом Саду, Вршцу, Лазаревцу, Пожаревцу, Бору, Ужицу, Приштини, Подгорици, Обреновцу, Крагујевцу, Неготину, Шапцу, Убу, Зајечару, Бору, Нишу, Бечу, Бања Луци, Скопљу, Куманову, Чикагу...
Предраг Ејдус, у улози Кир Јање, негативног комичног јунака којем је страст према новцу деформисала људски лик, и Лепомир Ивковић (Мишић) одиграли су свих 206 представа. Нада Блам је своју улогу једно време делила са Нелом Михаиловић. Улогу Кир Диме су, поред Миленка Павлова играли и Бошко Пулетић, Раде Миљанић и Пеђа Милетић, а Тамару Вучковић је заменила Златија Оцокољић, да би потом исти лик тумачиле и Милена Ђорђевиж и Данијела Томовиж.
Десило се једном да у улогу Катице за свега сат времена „ускочи” Лидија Стевановић, која је исту ролу у то време играла у Новом Саду, а слугу Петра играли су Михајло Викторовић, Борис Андрушевић и Богдан Михајловић; краце време ову улогу је тумачио, као гост, Јанош Тот, а потом Тома Трифуновић, Србољуб Милин и Бошко Пулетић.
М.Б.