Вести

УЛОГОМ ЂИЛДЕ У "РИГОЛЕТУ", ГАБРИЈЕЛА УБАВИЋ ДЕБИТОВАЛА У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ

20 април 2013

Лирско-колоратурни сопран Габријела Убавић дебитовала је, као гост, у Народном позоришту улогом Ђилде у Вердијевом "Риголету" који је био на репертоару Велике сцене у суботу 20. априла.

У насловној улози, такође као гост, наступио је њен професор Никола Мијаиловић, у чијој класи је дипломирала соло певање на Факултету музичке уметности у Београду. У подели су били и Хон Ли (Војвода од Мантове), Стефан Павловић (Гроф Монтероне), Вук Зекић (Гроф Чепрано), Татјана Митић (Грофица Чепрано), Бранислав Косанић (Маруло), Игор Матвејев (Борса),Драгољуб Бајић (Спарафучиле), Дубравка Филиповић (Мадалена), Иванка Раковић Крстоношић (Ђована), Биљана Солдо (Паж војвоткиње) и Михаило Шљивић (Тамничар).
Представу је режирао Предраг Протић, помоћник редитеља је Ивана Драгутиновић Маричић, а диригент Ана Зорана Брајовић.
Први значајни међународни успех, Габријела постиже 2010 године улогом Памине у Моцартовој „Чаробној фрули“, у театру Ј.К.Тyла у Плзену (Чешка република).
Након тога уследиле су и друге улоге: Gilda (Verdi – Rigoletto), Norina (Donizetti-Don Pasquale), Romilda (Handel – Xerxes), Adina (Donizetti - L’elisir d’amore), као и наступи широм Европе: Немачка, Аустрија, Швајцарска, Чешка, Пољска, Италија...
Наредне године номинована је за престижну Чешку уметничку награду „Талyа“, управо за улогу Ђилде.
У новембру 2012. године на Међународном такмичењу Антонин Дворжак у Карловим Варима осваја другу награду у категорији Опера, Награду диригента такмичења „Франтишек Дрс“, и Награду театра Ј.К.Тyла Плзен - деби у Штраусовој опери „Арабела“ у улози Зденке у сезони 2013-2015.
Рођена је у Пожаревцу, где је завршила ниже и средње музичко образовање, инструментални (клавир) и теоретски смер.
После дипломирања у класи професора Мијаиловића, одлази у Беч где своје вокално усавршавање наставља са проф. Маријом Склад Сауер.
Током 2011. године завршава постдипломске студије на Универзитету за музику и извођачке уметности (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien) у Бечу - одсек сценско извођење/ опера и музичка драма, у класи проф. Никлер и Парик.
Наступала је на многим фестивалима, културним манифестацијама, у ТВ емисијама... у Србији, Италији, Француској, Грчкој, Чешкој републици...
Похађала је мастер клас Хозе Куре у Nancy Opera Passion у Нансију у Француској, 2007. године.
Наступала је као солиста у „Кармини Бурани“ Карла Орфа 2010. године под диригентском палицом Милоша Крајција, са „Filharmonia Dolnoslaska Europera“ у Пољској и са „Europera Jugendorchester“ у Немачкој и Чешкој.
Поред оперског репертоара, Габријела има богат и концертни репертоар. У њену биографију уписани су и бројни реситали са наступа широм наше земље, али и у Француској - у Нансију и Мецу.
М.Б.