Вести

УРУЧЕНА НАГРАДА ЗА ПРЕДСТАВУ „ХЕДА ГАБЛЕР”

1 децембар 2011

Награда за најбољу представу на фестивалу “Театар у једном дејству”, одржаном током октобра у Младеновцу, која је припала драми “Хеда Габлер”, уручена је у понедељак 1. децембра, после извођења тог наслова, на Сцени “Раша Плаовић”.

Статуету, из руку председника Уметничког савета фестивала Димитрија Миће Јовановића, у име глумачке и сарадничке екипе представе, примила је драмска уметница Наташа Нинковић, која тумачи насловну улогу.
Комад, по тексту Хенрика Ибзена, у режији Снежане Тришић, премијерно је изведен 20. фебруара ове године.
Осим Нинковићеве, у подели су и Александар Ђурица, Олга Одановић, Анастасиа Мандић, Љубомир Бандовић и Небојша Дугалић.
Одлуку о награди, на седници одржаној 10. октобра, донео је жири којим је председавао позоришни критичар из Београда Владимир Стаменковић, а чланови су били глумица Ана Софреновић и редитељ Милорад Ђокић.
- Прилазећи слободно Ибзену, али без тежње да се његов текст насилно актуелизује, бришући из њега оно што је декларативно, а не доприноси развоју ликова и радње, редитељка Снежана Тришић је, уз помоћ глумаца, пре свега, Наташе Нинковић у насловној улози и Небојше Дугалића као Ејлерта Левборга, сачинила снажну, драматичну, живу представу која на нашу сцену враћа у живот једно велико, класично драмско дело - наведено је у образложењу жирија које је прочитао директор фестивала Ненад Љубеновић.
У конкуренцији за најбољу представу фестивала, који је на тему “Идентитет” одржан од 5. до 10. октобра у Центру за културу Младеновац, учествовале су и “Елијахова столица” (ЈДП), “Господин” (Атеље 212) , “Ја и ти” (Битеф театар), “Као кроз стакло” (Београдско драмско позориште) и “Инес де Кастро” (Народно позориште Ужице).
М.Б.