Вести

УСПЕХ МАЕСТРА ДЕЈАНА САВИЋА У РУМУНИЈИ

6 октобар 2013

Истакнути српски диригент Дејан Савић, главни диригент Народног позоришта и в.д. управника ове националне институције културе, прошлог викенда гостовао је у Румунији.

Наш маестро је заједно са ансамблима и солистима Румунске националне опере из Темишвара извео Вердијеву оперу "Травијата" на Фестивалу оперске уметности у трансилванском граду Сибиу, скорашњој културној престоници Европе.
Представа је одржана пред препуним аудиторијумом у Градском позоришту овог лепог средњевековног града централне Румуније. Публика је са одушевљењем поздравила нашег уметника као и солисте Михаелу Марку, Ли Ке Ксинга и Дана Патака у главним улогама.
Сам Фестивал који се ове године одржава 12. пут, осим ове представе на програму има још седам програма на којима учествују врхунски европски вокални и инструментални солисти, диригенти и ансамбли.
Боравак у Румунији маестро Савић је искористио и да иницира разговоре о сарадњи двеју оперских кућа, београдске и темишварске Националне опере.
Ове институције, осим што су географски блиске, повезује и слична музичка традиција, вокална школа и репертоарски планови, тако да је извесно да у блиској будућности буде заједничких пројеката, на задовољство уметника и публике оба града.