Вести

УСПЕШАН КОНЦЕРТ ЈАПАНСКЕ ГРУПЕ “ВАРИКИ”

11 фебруар 2011

Захваљујући Амбасади Јапана, Јапанској фондацији и компанији Japan Tobacco International, јапанска музичко-сценска група Варики наступила је у петак 11. фебруара на Великој сцени Народног позоришта.

Посетиоци концерта имали су прилику да уживају у древном звуку таико бубњева, самисен гитаре, јокобуе флауте и кото јапанске харфе којима је група Варики дочарала музику и плес традиционалног Јапана проткане савременим сензибилитетом и естетиком. Варики је извео девет нумера међу којима су Торимаи (Плес пилића), Шишимаи (Плес лавова), Тори но јони (Као птица) и Нинџа. Посебно одушевљење публике изазвала је нумера Шишимаи која у преводу значи „плес лавова“. Од давнина се у Јапану верује да лав има моћ да отера зло и људима оствари жеље. У Јапану се каже “ако те угризе плесач лавова нећес се прехладити, а ако си болестан оздравићеш”. Шишимаи који је извела група Варики инспирисан је варијацијом кагура народне музике и плесова из села у близини Токија.
- Велико ми је задовољсто што смо имали прилику да другу годину за редом наступимо у Србији. Са прошлогодишњег концерта понели смо дивне емоције и са њим смо наступили вечерас у Народном позоришту. Захвални смо Амбасади Јапана и компанији Japan Tobacco International што су нам омогућили да поново дођемо овде. Надам се да смо успели да дочарамо део јапанске традиције Београђанима и унапред се радујемо наступу сутра у Сенти. Трудићемо се да поновимо београдски успех – истакао је Акира Катоги, оснивач и вођа групе Варики.
- Подршка коју јапански народ пружа Србији је значајна за многе аспекте живота у нашој земљи. Пример сарадње компанија и амбасаде Јапана у Београду са Народним позориштем је доказ како ефикасно планирање може значајно да унапреди квалитет рада. Донација за унапређење опреме аудио-видео система Народног позоришта, коју смо добили том сарадњом, омогућила је технолошки напредак којим је обогаћена, не само репертоарска понуда Националног театра, већ и аудио-видео архива којом смо унапредили маркетиншку презентацију и фондове Музеја Народног позоришта. Досадашња обострано показана озбиљност у раду гарант је наставка сарадње којој се наш театар унапред радује – рекао је управник Народног позоришта Божидар Ђуровић.
М.Б.