Вести

УСПЕШНА ПРЕМИЈЕРА ДРАМЕ “СТАКЛЕНА МЕНАЖЕРИЈА” НА СЦЕНИ “РАША ПЛАОВИЋ”

16 март 2012

Драма „Стаклена менажерија” Тенеси Вилијамса, у режији Радослава Миленковића, премијерно је изведена у петак 16. марта на Сцени „Раша Плаовић”.

И данас, непуних седам деценија касније од када је написана, ова прича о усамљености и немоћи, непрестано опседа позоришне и филмске редитеље широм света. Комад, који је заправо постао нуклеус за све оно што ће Вилијамс касније написати („Трамвај звани жеља”, „Тетовирана ружа”, „Мачка на усијаном лименом крову”, „Слатка птица младости”, „Ноћ игуане”...), своје почетке имао је у краткој причи „Портрет девојке у стаклу” из које је прво настао сценарио, а потом и драма. У њој, овај драмски класик 20. века, приказује опору атмосферу поремећених породичних односа којима је тек окоштала друштвена конвенција препрека за незаустављиву провалу очаја. Мајка жели да се сви укалупе у клише, син машта о слободи, а кћерка се определила за изолацију. Иако су им снови различити, постоји заједничко решење које је у рукама младића - госта који им долази у посету. Срећа је тако на дохват руке. Ипак, да ли је она достижна...
Улоге у овој породичној драми остварили су Олга Одановић (Аманда Вингфилд), Бојана Стефановић (Лора), Александар Ђурица (Том) и Михаило Лађевац (Џим О’Конор, гост).
Реакције гледалаца током представе, а поготову аплауз упућен после скоро два сата надахнуте игре сјајној глумачкој екипи, говоре у прилог чињеници да ће “Стаклена менажерија” бити још један од веома гледаних наслова на Сцени “Раша Плаовић”.
Овај комад, један од најпознатијих дела америчке драматургије 20. века, превела је Нада Ћурчија Продановић.
Драматург представе је Ивана Димић, сценограф Борис Максимовић, костимограф Олга Мрђеновић, а редитељ Миленковић је изабрао музику.
М.Б.