Вести

ВЕЧЕРАС НА СЦЕНИ „РАША ПЛАОВИЋ“ ПРЕМИЈЕРА ДРАМЕ „СТАКЛЕНА МЕНАЖЕРИЈА“

15 март 2012

Комад “Стаклена менажерија”, који по тексту славног америчког писца Тенеси Вилијамса, у преводу Наде Ћурчије Продановић, режира Радослав Рале Миленковић, биће премијерно изведен вечерас у 20,30 часова на Сцени “Раша Плаовић”.

На конференцији за новинаре, одржаној 13. марта у Музеју Народног позоришта, речено је да је Олги Одановић поверен лик самохране мајке Аманде Вингфилд, њену кћерку Лору играће Бојана Стефановић, сина Тома - Александар Ђурица, док ће се у улози госта О’Конора појавити Михаило Лађевац.
Управник Народног позоришта Божидар Ђуровић казао је да га радује чињеница што Кућа, упркос озбиљној економској кризи, реализује према зацртаном плану све најављене премијере у овој сезони.
Он је изразио очекивање да ће представа имати успех код публике зато што је краси “сјајан текст, генијалан писац, одличан редитељ и ауторски тим, и глумачке звезде Народног позоришта”.
Директорка Драме Молина Удовички Фотез истакла је да је “Стаклена менажерија” један од најлепших текстова 20. века, али и један од најлепших текстова америчке драматургије којих, како је оценила, нема много.
Она је рекла да је веома поносна на чињеницу што је комплетан ауторски тим, осим редитеља, из Народног позоришта.
Драматург Ивана Димић је нагласила да је ово комад који је веома гледљив, жанровски припада психолошкој драми и врло је занимљив за глумце, јер је у класици посебно видљиво њихово умеће.
Редитељ Миленковић је казао да је ова прича веома актуелна и данас, упркос временској дистанци од скоро 70 година када је написана и истакао да у прилог томе говоре и подаци да се “Стаклена менажерија” тренутно изводи у бројним позориштима широм света.
- Радећи овај комад, било ми је најважније да ту отворено-сентименталну причу испричам на начин у којем ћу поштовати то мешање времена, 16 година пре и исто толико после... Ова драма је врло слична Чеховљевим комадима јер ми из ње, заправо, учимо о свом животу и због тога требамо да јој се препустимо. Премијеру ишчекујем са нестрпљењем зато што смо урадили представу у којој ће се публика, заједно са глумцима, забављати, смејати и плакати. Мислим да је то сасвим довољно да би позориште постојало – рекао је Миленковић који је прошле године, такође на Сцени “Раша Плаовић”, успешно поставио драму Сергеја Коковкина “Мисис Толстој”.
Захваливши се Миленковићу на толикој енергији коју је у претходна два месеца уложио током рада са глумцима, Олга Одановић је рекла да ће се она сигурно пренети и на публику јер је реч о представи “која дира и о којој се, кад се спусти завеса, мисли”.
На сличан начин, своје импресије је изнела и Бојана Стефановић која је рекла да је емотивним причама, попут ове, наклоњена још од времена када је студирала на Факултету драмских уметности.
Она је оценила да је улога Лоре “озбиљна и узбудљива” и  додала да би свакој глумици требало да представља част.
Александар Ђурица је рекао да је ово представа која публици препоручује “глумачко позориште” и указао да она у себи садржи “једну универзалну вредност”.
- Ово је представа која испуњава једну од обавеза позоришта, а то је катарза. Мислим да овакви комади могу да нас оплемене, а самим тим да нас учине и бољим људима него што јесмо. Они могу да нас окрену ка неким вредностима које су универзалне, а које су заборављене у данашње време... Овакве ствари, у мраку позоришне сале, током тих сат и по времена, могу да нас врате на неке нивое вредности који су примарни људским бићима – приметио је Ђурица.
Подсетивши да је његов јунак “само симпатичан и обичан младић”, Михаило Лађевац је рекао да му је било веома изазовно да се бави његовом судбином јер је током досадашње каријере “углавном играо улоге које су много шареније и ситније изрецкане”.
Он је нагласио да је овај комад занимљив и по томе што нико од четворо ликова не ради нешто погрешно, да су сви апсолутно у праву и објаснио да због тога, заправо, и долази до те несрећне судбине и трагедије у њиховим животима.
У сарадничкој екипи су Борис Максимовић (сценограф), Олга Мрђеновић (костимограф), Љиљана Мркић Поповић (сценски говор), Владимир Петричевић (дизајнер звука)...
М.Б.