Вести

ВЕРДИЈЕВИМ „НАБУКОМ“ 16. АПРИЛА ДИРИГУЈЕ МАЕСТРО ЕНТОНИ АРМОРЕ

14 април 2016

Опером Ђузепа Вердија „Набуко“, која ће бити изведена на Великој сцени (19,30) у суботу 16. априла, дириговаће маестро Ентони Арморе.
У ансамблу су Драгутин Матић (Набуко), Сања Керкез (Абигаила), Ненад Јаковљевић (Захарија), Љубица Вранеш (Фенена), Александар Дојковић (Исмаил) Михаило Шљивић (Велики свештеник), Дарко Ђорђевић (Абдало) и Татјана Митић (Ана).
У представи суделују Оркестар и Хор Народног позоришта у Београду.
Опера у четири чина „Набуко“ премијерно је изведена 10. октобра 2007. године у режији госта из Бугарске Огњана Драганова.
У међувремену, обнову представе урадила је Ивана Драгутиновић Маричић.
Сценографију је креирао Александар Златовић, а костиме Љиљана Драговић.
„Набуко“ је праизведен 9. марта 1842. године у милнаској Скали.
Аутор либрета је Темистокл Солера.
М.Б.

 

 

 

 

ЕНТОНИ АРМОРЕ

Рођен је у италијанској породици, у близини Њујорка.
Остварио је каријеру у САД, а 2001. се преселио у Европу.
Током студија дириговања, хорне, виолине и музичке теорије, у САД и Европи, стекао је извођачко искуство као хорниста и виолиниста, а затим и као диригент.
Био је музички директор и диригент неколико оркестара у Орегону, укључујући и Камерни оркестар Портланда, Симфонијски оркестар Колумбија и Симфонијски оркестар Њупорта.
Арморе је оснивач и уметнички директор/диригент Музичког фестивала „Ернест Блох“ (1990/1994/1995), и Орегонске камерне опере у Портланду (1997–2000).
По доласку у Европу, на позив маестра Јона Јанкуа из Румунске националне опере у Темишвару, Арморе је био главни гостујући диригент и уметнички саветник Филхармоније Црног мора (2001–04), као и помоћни директор и диригент у Опери Констанца у Констанци.
Тренутно је диригент и директор међународних пројеката у Државној опери и филхармонији у Русеу, у Бугарској.
Дириговао је професионалним оркестрима и оперским ансамблима у Аустрији, Пољској, Чешкој, Босни и Херцеговини, Белгији, Словачкој, Румунији, Бугарској, Молдавији, Србији, Финској, Немачкој и Кини.
Одувек је гајио посебно интересовање за музику савремених композитора.
Са Симфонијетом из Словачке је снимио CD за швајцарску издавачу кућу VDE-Gallo Disques, са музиком Ернеста Блоха, Томаса Свободе и Клауса Корнела.
Дириговао је светске премијере неколико Свободиних и Корнелових оркестарских дела.
Са Филхармонијом „Јаначек“ и другим оркестрима, снимао је и дела других савремених композитора као што су Марк Мекенкро (Аустралија), Питер Грев (Холандија), Џон Робертсон (Канада) и Антоан Фафард (УК).
Од 2001. обучава диригенте, држи мастер-класове за симфонијске и оперске диригенте, а сарађује са Међународним такмичењем у оперском дириговању „Плави Дунав“, које се одржава сваке друге године (2017. ће се одржати седми пут).