Вести

ЗАВОД ЗА УЏБЕНИКЕ ОБЕЛЕЖИО 55. ГОДИНА РАДА И 415 ГОДИНА ОД ШТАМПАЊА БУКВАРА

30 мај 2012

Свечаном академијом одржаној на Великој сцени, Завод за уџбенике обележио је у среду 30. маја 55 година рада и 415 година од штампања Првог српског буквара.

Гостима и званицама обратили су се председник САНУ академик Никола Хајдин, академик Љубомир Симовић и директор и главни уредник Завода Милољуб Албијанић који је указао на неповољан положај те куће у односу на приватне издаваче, којих је више од 70.
- Неопходно је хитно изменити Закон о уџбеницима и створити једнаке услове за све - рекао је Албијанић и указао на обавезу Завода да штампа, за разлику од приватних издавача, нискотиражна издања, на језицима националних заједница, за средње стручне школе и за посебне и специјализоване школе, који не доносе зараду.
Без обзира на ту чињеницу, како је казао, Завод је одговорна државна компанија и у претходне четири године у буџет је уплаћено милијарду динара, истакао је Албијанић и подсетио на највећи циљ образовања - научити младе људе да мисле.
Завод, како је навео, има визију да преноси интелектуалне и животне врлине и до сада је штампао 375 милиона уџбеника, негујући културну баштину и ширећи научне видике.
Албијанић је на свечаности уручио Први српски буквар патријарху српском Иринеју, који је уз захвалност, подсетио да се прва писменост, књижевност развила на тлу цркве.
- Нисмо репа без корена, нама остаје једино да наставимо и да продужимо и да овде стварамо Европу, не само да куцамо и да тражимо да се придружимо другима, него да учинимо да Европа жели тамо где смо и ми - рекао је патријарх Иринеј.
Свечаности је присуствовао и министар културе, информисања и информационог друштва Предраг Марковић, а председник САНУ Никола Хајдин, подсетивши да САНУ и Завод одлично сарађују, изнео је мишљење Академије да је Завод значајан за образовање, културу и уџенике Србије.
Међу награђенима су академици, књижевници, професори Добрило Тошић, Драгољуб Живојиновић, Милован Витезовић, Миодраг Остојић, Владимир Кањух, Бранко Белеслин, Раде Раонић, Гордана Стојановић.
Признања су добили СПЦ, САНУ, Матица српска, Министарство просвете и науке, универзитети у Београду и Новом Саду, Народна библиотека Србије, Скупштина града Београда, ЈП ПТТ саобраћаја Србије, ЈП "Службени гласник", издавачка кућа "Досије студио".
На свечаности су уручене и традиционалне награде "Стојан Новаковић" за најбоље уџбенике у 2011. години.
Завод је, како је речено, одлучио да објављивањем Првог српског буквара скрене пажњу на једно од кључних дела са којим започиње српска писменост.
Буквар је штампан у Венецији 1597. године и имао је свега два листа. На првој страни је штампана азбука, следе самогласници, потом слогови, који се настављају на другој страни, где су штампана имана свих слова.
М.Б.