Вести

ЗАВРШЕНИ РАДОВИ НА УГРАДЊИ НОВОГ РАСХЛАДНОГ СИСТЕМА

21 мај 2011

У оквиру планиране четворогодишње реконструкције Народног позоришта, завршени су радови на успостављању централног система за хлађење и вентилацију.

Радови су почели 10. априла подизањем расхладних кула на кров зграде Националног театра. Следио је комплексан процес њиховог повезивања, који је обухватио електроинсталације и инсталације за водовод, а након тога обављени су захтевни радови на чишћењу и стерилизацији канала за вентилацију. Комплетан систем је неколико дана функционисао у обавезном пробном раду, током којег је цео систем проверен и отклоњени су уочени недостаци.
Нови расхладни систем је званично пуштен у рад 1. јуна 2011. године, а укупна вредност радова, заједно са набавком расхладних кула, износила је скоро 15,5 милиона динара, а радови су финансирани средствима из предвиђеног буџета Позоришта за 2010. и 2011. годину, што је обезбедило Министарство културе, и делом из сопствених прихода Театра.
Иначе, од укупно 18.000 квадратних метара колико има зграда Народног позоришта у Београду, овим системом је обухваћено 13,5 хиљада квадратних метара, а то су простори Велике сцене, Сцене „Раша Плаовић”, затим радни простори радионица и све пробне сале.