ТАМАРА НИКЕЗИЋ ПРЕМИЈЕРНО НАСТУПИЛА КАО МАМА ЛУЧИЈА У "КАВАЛЕРИЈИ РУСТИКАНИ"

Солисткиња Опере Народног позоришта у Београду Тамара Никезић премијерно је наступила 16. априла као Мама Лучија у једночиној опери Пјетра Маскањија "Кавалерија Рустикана" која је после паузе од годину и по дана поново изведена заједно са „Пајацима“ Руђера Леонкавала.
Улогу Сантуце, за коју је добила годишњу награду Удружења музичких уметника Србије, за најуспешније музичко - извођачко остварење, тумачила је примадона Јадранка Јовановић.
У подели су били и Александар Дојковић (Туриду), Александар Стаматовић (Алфио) и Љубица Вранеш (Лола).
Оркестром и Хором Опере дириговала је Зорица Митев Војновић.
Представа, за коју су либрето према Вергију написали Тађони-Тоцети и Менаски, премијерно је изведена 21. јануара 2006. године на Великој сцени, а режију Ивана Стефанутија пренео је Матео Мацони.
Ова опере праизведена 1895. године, а чија се радња одвија у селу на Сицилији, крајем 19. века, донела је „праву” и ”уверљиву“ -  истиниту причу из народа, о сицилијанским сељацима и тако утрла пут новом правцу у оперском стваралаштву под називом веризам.
Исте вечери, публика jе могла да погледа и Леонкавалове  "Пајаце" који се веома често изводе са "Кавалеријом Рустиканом" , а те две опере последњи пут заједно су биле на репертоару 26. децембра 2012. године.
У прологу „Пајаца“, дат је прави манифест веризма, а радња је инспирисана истинитом причом, чији је сведок композитор био још као дете.
Под диригентском управом Дејана Савића наступили су Душан Плазинић (Канио), Софија Пижурица (Неда), Миодраг Д. Јовановић (Тонио), Владимир Андрић (Силвио), Дарко Ђорђевић (Пепе), Гаврило Рабреновић и Ранко Јовић (Сељаци).
Опера у два чина с прологом „Пајаци“, премијерно је изведена 14. марта 2007. године на Великој сцени у режији госта из Бугарске Пламена Карталова.
М.Б.