ТЕМАТСКО ВЕЧЕ "МОЈ ХЕНРИ" 17. 11. У МУЗЕЈУ НП У ОКВИРУ "ЛАЗА & ВИЛ РАЗГОВОРА"

Тематско вече "Мој Хенри", посвећено чувеном енглеском песнику и драмском писцу Вилијаму Шекспиру и славном српском књижевнику и поети Лази Костићу, биће одржано 17. новембра, у Музеју Народног позоришта (18,30), у оквиру новог циклуса "Лаза & Вил разговори"

По узору на велике светске центре, пре свега на традицију у Глоб театру у којем се уочи представа одржавају стимулативна предавања везана за нове продукције, уочи сваког извођења "Хенрија Шестог", Народно позориште у Београду и Фондација „Лаза Костић“ организоваће у Музеју Народног позоришта пригодне 30-минутне "Лаза & Вил разговоре" са темама у вези с поменутом представом премијерно изведеном у Лондону.
Разговори ће слушаоце подсетити и на Лазу Костића који је организовао 300-годишњицу рођења Шекспира, први га поставио на позоришну сцену у Србији, пуних 50 година, дуже од свих књижевника на Балкану, бавио се тим енглеским књижевним бардом и на тај начин постао творац Шекспировог култа код нас.
Овај програм представља продужетак сарадње Фондације и Народног позоришта уочи предстојећег „Лаза & Вил Фестивала 2014-2016“ поводом 450-годишњице рођења и 400 година од смрти Шекспира.
Циклус "Лаза & Вил разговори" отвориће в.д. управника Народног позоришта Дејан Савић и оснивач Фондације „Лаза Костић“ Марина Милић Апостоловић.
Те вечери, саговорник госпође Милић Апостоловић биће редовни професор енглеске књижевности 19. и 20. века на Филолошком факултету у Београду и Филозофском факултету у Новом Саду, управник Одсека за англистику, продекан за науку и међународну сарадњу на Филолошком факултету у Београду и један је од најбољих савремених српских преводилаца проф. др Зоран Пауновић.
Тема њихове приче биће Пауновићев ангажман на преводу "Хенрија Шестог" и његови утисци после лондонске премијере тог комада.
Представа "Хенри Шести" урађена је у копродукцији са Фондом „Лаза Костић“ и чувеним лондонским позориштем Глоб театар на чијој сцени је веома успешно премијерно изведена 11. маја 2012. године у оквиру „Културне олимпијаде“.
После Лондона, и уз редован репертоар на матичној сцени, представа је учествовала на значајним фестивалима у земљи, као у региону (Град театар Будва у Црној Гори, Битола Шекспир фестивал у Македонији, Интернационални фестивал класичног театра у румунском граду Араду...)
М.Б.

Више о представи можете погледати ОВДЕ